Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Област Добрич избира представители в Народното събрание и Европейския парламент

Избирателите в област Добрич определят своите представители в Народното събрание и Европарламента

Днес, 9 юни, избирателите в област Добрич ще определят своите представители в Народното събрание и Европейския парламент. Изборите са смесени, съчетавайки два вида гласуване в един ден. От 31 кандидатски листи, съдържащи общо 187 кандидати, ще бъдат избрани петима депутати за българския парламент. В Европейския парламент отиват 17 български представители, а кандидатирали се са 420 души – това са общонационални кандидати.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като при необходимост може да се удължи до 21:00 часа. За тези право на глас могат да упражнят 171 861 души за народни представители и 156 788 души за евродепутати, разпределени в 376 избирателни секции в областта. От тях 244 секции използват смесено гласуване (машина и хартиена бюлетина), а останалите 132 използват само хартиени бюлетини, включително две подвижни секции в общините Добрич и Добричка.

Председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добрич, Цонка Велкова, съобщи, че подготовката на избирателните секции е преминала гладко, като членовете на комисиите са добре подготвени.

Новостите за тези избори включват проверка на двата избирателни списъка, поради изискване за уседналост за евровота. В секциите със смесено гласуване ще има четири урни, а бюлетините ще са в два цвята – зелени за Народното събрание и сини за Европейския парламент.

Тази година няма регистрирани неправителствени организации, които да следят за честността на вота чрез наблюдатели, но няколко социологически агенции ще провеждат паралелно преброяване от типа exit-poll.

Спрямо последните парламентарни избори на 2 април 2023 г. има промяна в броя на избирателните секции – в община Генерал Тошево те са намалени с две, като общият им брой става 45. В хода на предизборната кампания, започнала на 10 май, са регистрирани три сигнала за изборни нарушения, по които РИК се е произнесла.

c