Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Област Добрич е готова за произвеждането на избори за НС и членове на ЕП

ЦИК взе решение да бъдат стимулирани членовете на СИК в страната, които са предали протоколи без грешки

Областният управител Румен Русев заяви, че област Добрич е готова за произвеждането на избори за народни представители и представители на Р България в Европейския парламент, които ще се проведат утре – 9 юни 2024 г. По график бяха доставени всички изборни материали и предадени на общините. В днешния ден общинските администрации раздават книжата на членовете на секционните избирателни комисии. Готов е и пунктът в зала „Добротица“ в Добрич, където Районна избирателна комисия Добрич ще приема след приключване на изборния ден протоколите на секционните избирателни комисии.

Председателят на Районна избирателна комисия Цонка Велкова апелира към членовете на секционни избирателни комисии да бъдат внимателни при попълване на окончателния протокол и допълни, че със свое Решение № 3438-ЕП/НС от 07.06.2024 г. Централна избирателна комисия изменя и допълва свое Решение № 3053-ЕП/НС от 9 април 2024 г. за заплащане на членове на СИК. „ЦИК са решили да има допълнителен финансов стимул за членовете на секционни избирателни комисии в страната, които са представили протоколи без грешки, за които Изчислителният пункт към РИК е издал приемо-предавателни разписки, потвърдени от СИК и РИК без корекции и поправка на грешки“ – посочи Ц. Велкова.

Общият брой секционни избирателни комисии в областта са 376. По данни, подадени от общините общият брой избиратели за избора за представители на Европейския парламент в областта е 156 788 души. Броят на избирателите, имащи право на глас при вота за народни представители е 171 861 души.

c