Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев в интервю за предаването "Панорама“ по Българската национална телевизия. 
Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ, така че няма друг кандидат, добави Главчев. "Това не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Съжалявам много, но нямам, Даниел Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, изтъкна и защо се оттегля", каза още служебният премиер. 
Даниел Митов оттегли днес пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи. Преди дни служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство. По-рано днес Главчев отиде при президента Румен Радев  във връзка с предложенията си за промени в служебния кабинет. Главчев обясни на излизане от президентството, че до момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват задълженията си.
Ако беше издаден указ, за българската външна политика отговорност щях да нося аз, а в момента – който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност, коментира Димитър Главчев.
Той обясни и защо иска Стефан Димитров да бъде сменен като министър на външните работи. „Имаше поредица от събития, основното беше в събота срещу неделя, когато Иран осъществи нападението с дронове и ракети срещу Израел. Звъннах по телефона на всички, които имат отношение към координацията на действията в България, за да може да се погрижим за живота и здравето на българи, които биха се почувствали застрашени. Още през деня се чух с транспортния министър, за да може да бъде изпратен правителствения самолет, чух се с шефа на Ситуационния център на външното министерство, със службите. Въздушното пространство беше затворено освен в Израел, и в съседните страни, решихме сутринта в 07:00 ч. да направим съвещание, за да предприемем необходимите действия. През цялото това време по никакъв начин не можах да осъществя комуникация с министър Димитров. Смятам, че това е доста дълъг период, в който да не осъществяваш комуникация, с който и да е министър. Но ако в такава извънредна ситуация не можеш да се свържеш – това вече е недопустимо“, обясни Димитър Главчев.
Дадох характеристика на правителството си като политически балансирано, което означава, че трябва да има представители от различни политически партии, каза Димитър Главчев. Той отбеляза, че е трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани, за всичките постове на служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил, каза Главчев за кандидатурата на Даниел Митов. Според премиера няма криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев.
Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне, а освен това премиерът не бил удовлетворен и от темпа на работата му, при положение, че е бил министър и в редовния кабинет. 
За подготовката за изборите на 9 юни служебният премиер отбеляза, че има всички предпоставки за провеждане на честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство. Премиерът припомни, че е провел среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. 

c