Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Няма признаци за палеж при пожара в родната къща на Ерих Хонекер

Пожарът, който нанесе сериозни щети на родната къща на бившия източногермански лидер Ерих Хонекер, изглежда е възникнал в резултат на техническа неизправност, съобщиха представители на властите, цитирани от ДПА.
Няма признаци за умишлени действия, за палеж, каза говорител на полицията днес - два дни след пожара в историческата къща в западния германски град Нойнкирхен.
Хонекер ръководи социалистическата Германска демократична република (ГДР) като държавен глава и лидер на управляващата Германска единна социалистическа партия (ГЕСП) от 1971 г. до отстраняването му от власт през 1989 г.  малко преди режимът да падне и Германия да се обедини.
Според първоначалните оценки на разследващите щетите по къщата и съседните постройки възлизат на около 750 000 евро. Никой не е пострадал при пожара. Разследването на причините продължава.
Първоначално службите за спешна помощ са смятали, че две деца са изчезнали. По-късно обаче се оказва, че всички хора, живеещи в сградата, са успели да я напуснат невредими.
Четиридесет души прекараха нощта в места за настаняване по спешност след инцидента.
Хонекер е роден в къщата в провинция Саар на 25 август 1912 г. Той умира през 1994 г. Живял е само за кратко в Нойнкирхен, докато през 1913 г. семейството му се премества в съседния окръг Вибелскирхен.

c