Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Няма опасност за живота и здравето на хората от аварията на пречиствателната станция

Това увери Юлиян Иванов, директор на инфраструктурата в курорта Албена. Той е биивш управител на „ВиК Добрич“

Опасност за живота и здравето на хората в резултат на аварията на колектора на ПСОВ „Албена“ няма. Аварията е на заустването на отпадъчни води, тоест на вече пречистени отпадъчни води, увери  Юлиян Иванов, директор на инфраструктурата в курорта Албена. Той е бивш управител на „ВиК Добрич“.

Той подчерта, че Албена не е страна в казуса, но прави всичко възможно да подпомогне държавните институции, също и „ВиК Добрич“, с техническа помощ и експерти.  

„Ние не сме страна - нито Албена, нито който и да е друг от туристически бранш. Единствено и само можем да подпомогнем, което и правим де факто“, посочи Иванов.

То думите му няма никакво основание за драматизъм, който само може да повлияе на целия туристически бранш по Северното Черноморие.

„Опасност такава реално няма. Но сме заинтересована страна водата да е чиста, вземаме проби, гледаме. Държавата е регулаторът, който определя кой как пречиства, прави оторизирани предприятия като оператора, единствения оператор на територията на областта“, посочи Юлиян Иванов.

Добави, че пробите от пречистените отпадни води - по данни и от РИОСВ, и Басейнова дирекция, са в норми.

Ние сме се ангажирали като експерти, с каквото можем, да подпомогнем дейността на държавните дружества, предприятия, органи и т.н. Присъствахме преди два дни на междуведомствена комисия по бедствия, аварии при областния управител и се прие план за работа. Албена ще предостави нужната експертна помощ, която е необходима на „ВиК Добрич“, което е оператор на пречиствателната станция, увери Иванов. „Това е ангажимента на Албена, макар да не е страна. Но ние го правим с добронамерени чувства, които да защитим интересите на нашите туристи. В следващия момент ще подчертая, че замърсявания няма и теченията са от север на юг. Така че Албена по никакъв начин плажа на Албена не попада в каквато и да е измислена зона на замърсяване“.

Данните от държавните контролиращи институции показват, че пречистените отпадни води са в норма, подчерта Иванов. Той припомни, че винаги е имало аварийни процеси. „Има си оператор, който извършва дейността, регламентирано от държавата. Така че ние не сме такова дружество да оперираме и да правим, и да контролираме. Можем само да изискваме за нашето спокойствие данните и резултатите от проверяващите институции“, добави още той.  

c