Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

НСО въвежда мерки за сигурност в центъра на София заради избора на български патриарх

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в центъра на София днес за тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен църковен събор и интронизацията на новоизбрания българския патриарх. Това съобщиха от пресцентъра на НСО.
Интронизацията с лития от Синодалната палата до Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. „Св. Александър Невски“ на новоизбрания и новоинтронизиран български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.
От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“.
От НСО посочиха, че достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност. 
Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“, където също ще бъдат организирани пунктове за проверка, информираха от службата.
От НСО подчертаха, че гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.
За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 метра и с център пл. „Свети Александър Невски“.
На 20 юни т.г. Светият синод на своето заседание определи тримата кандидати - Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил за български патриарх, от които днес на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит. 
От Столична община (СО) информираха за организацията на движението за провеждане на Патриаршеска интронизация, както и първата Патриаршеска литургия. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Г.С.Раковски“, както и до приключване на мероприятието на паркинга на пл. „Николай Гяуров“, на паркингите на пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „15-ти ноември“, ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“, ул. „11-ти август“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“, ул. „Париж“ между ул. „Московска” и ул. „Врабча“, ул. „Московска” между ул. „11-ти август” и ул. „Г.С.Раковски”.
От 8:45 ч. до 9:15 ч. днес организацията на движение около църква „Света Неделя” се осъществява по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР. От 11:00 ч. до приключване на мероприятието днес по ул. „15-ти ноември, по ул. „Оборище“ между ул. „11-ти август“ и бул. „Васил Левски, по ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Александър Невски“, по ул. „Дунав” между пл. „Св. Александър Невски” и ул. „Врабча”, по ул. „Париж” между ул. „Московска” и ул. „Врабча”, по ул. „Московска“ между ул. „Дунав“ и ул. „Г.С.Раковски“.
До 20:00 ч. на 1 юли се закрива базарът за художествени произведения при пл. „Св. Александър Невски“.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места, информираха още от СО. 
 

c