Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ново стратегическо Ковид райониране на страната, данни в реално време

От 21 януари територията на България е прерайонирана на пет Ковид региона (вместо доскорошните шест клъстерни зони) - част от стратегическия план на редовното правителство на България за контролирано разпространение на коронавирусната инфекция. Според анонсираното от премиера Кирил Петков, представените от здравните власти таблични данни ще отразяват в реално време заетостта на интензивните легла във всеки един от обособените пет Ковид региона.

Новата карта с данни (за 21 и 22 януари) обединява вече шест области в Регион 3 (бивши Североизточен и Северен централен), включвайки Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Търговище.

Само шест дни след първоначално предложения картов модел, здравните власти актуализираха графичното представяне, премахвайки процентните данни за заетост на интензивните легла и оставиха единствено етапите и 5-дневната прогноза. Идеята - населението да има подготовка за предстоящо въвеждане на по-строги или смекчаващи мерки, съобразно тенденцията за заетост на интензивните легла

Първите два региона, които след 5 дни предстои да влязат в трети етап - новата червена зона, са Регион 1 и Регион 5. За тях ще бъдат наложени по-строги противоепидемични мерки, обявиха на пресконференция през вчерашния ден премиерът Кирил Петков, здравният министър проф. Асена Сербезова и здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според разписаните от здравните власти мерки, в двата региона предстои да бъдат въведени:

  • Образование: Присъствен учебен процес се осъществява за 50 % от паралелките с ученици от пети до 12 клас с въведена ежеседмична ротация
  • Бизнес/Услуги:
    • Въвеждане на ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности, определени със заповед на министъра, със значение за общественото здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“
    • Задължително въвеждане на дистанционна форма на работа и наличие на зелен сертификат, очестяване графика за движение на транспортните средства от градския транспорт, при възможност и след анализ

Мерките от етап 3 ще бъдат въведени за София, София-област, Благоевград и Ямбол.

В стратегически план е записано, че при въвеждане на различните етапи отговорни за контрола по спазване на Ковид мерките са:

  • Регионалните инспекторати по образование, директори на училища и упълномощени от тях лица
  • Регионалните здравни инспекции, МВР, областни и общински власти и техни структури, БАБХ
  • Регионалните здравни инспекции, МВР, областни и общински власти и техни структури, БАБХ, а при необходимост се определят и други институции, които да се включат в контролната дейност.

22 ЯНУАРИ: Covid 5-а вълна: Отново над сто заразени медици и над 9 хиляди позитивни в страната

  • Над 117 хиляди са регистрираните случая на заразени с COVID-19 през последните 17 дни в страната – от 4 януари (началото на първата работна седмица на 2022 г.).
  • Към 00:00 ч. на 22 януари системата отчита ръст на активните случаи, които вече са 195 629.
  • Актуалното ниво на Covid заболяемост за област Добрич с днешна дата е 706.41 на 100 000 души. Общото ниво за страната вече е 1376.79. Най-критична продължава да е ситуацията в регион Благоевград с актуална заболяемост 2486.24 на 100 000 население.
c