Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Новият председател на тайванския парламент е свързан с Китай, смята управляващата партия на острова

Тайванският парламент (Законодателният юан) избра днес за свой нов председател бивш кандидат за президент на самопровъзгласилата се островна държава от името на най-голямата опозиционна партия, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че управляващата партия смята Хан Куою, чиито задължения включват посрещането на гостуващи чуждестранни парламентаристи, за свързан с Китай.
Миналия месец Демократическата прогресивна партия (ДПП) спечели президентските избори, но изгуби мнозинството си в парламента. Китай, който приема Тайван за своя територия въпреки възраженията на правителството в Тайпе, смята ДПП за сепаратистка партия.
По силата на формата на управление на Тайван президентът е този, който назначава министър-председателя. При малцинството си в парламента обаче ДПП трябва да работи с опозицията, за да прокара своите закони, отбелязва Ройтерс.
Най-голямата опозиционна формация в Тайван - Националистическата партия (Гоминдан) - спечели едно място повече в парламента от ДПП, но малката Тайванска народна партия (ТНП) взе осем мандата, лишавайки Гоминдан от парламентарно мнозинство в основния законодателен орган на страната, в който има 113 депутати.
Представителят на Националистическата партия Хан Куою, избран за председател на парламента днес, загуби болезнено президентските избори от Цай Ингвен през 2020 г. Депутатите от ДПП се въздържаха от гласуване при неговия избор, след като собственият им кандидат за председателското място отпадна още на първия тур на гласуването.
"Смятам, че болшинството от тайванците очакват с нетърпение Законодателен юан, който се отнася сериозно към управлението, сплотява се и си сътрудничи, като е посветен на благоденствието на народа на Тайван, а не на боричкане за постигане на собствени цели", заяви Хан пред представителите на медиите, използвайки официалното име на тайванския парламент.
По време на предизборната си кампания ДПП разпространи телевизионен клип, който показва посещението на Хан в китайската правителствена служба в Хонконг през 2019 г., преди да бъде обявена кандидатурата му за президент. Във видеото се чува как настоящият председател на парламента казва, че това е мястото, до което той "най-много обича да пътува".
Ройтерс припомня, че Хан е посетил Китай миналата година, като се е срещнал с високопоставени китайски представители, пред които е потвърдил подкрепата си за позицията, че Тайван и Китай са част от "един Китай".
"Твърде е вероятно той да се среща с някого от Работния отдел на Обединения фронт или от Китайската народноосвободителна армия", казва за Ройтерс депутатът от ДПП Пума Шен, имайки предвид органа към Китайската комунистическа партия, който се занимава с пропагандата зад граница.
Хан, който днес не отговаряше на въпроси на медиите, категорично отхвърля да е свързан с Китай. Същата е позицията на партията му. Популярен с прозвището Корейската риба (игра на думи с името му), новият председател на тайванския парламент е заемал и кметския пост в южния тайвански град Каосюн, посочва Ройтерс.

c