Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Нов спектакъл показва „неудобен“ ракурс към темата за домашното насилие

Новият спектакъл „Медена луна“ показва „неудобен“ ракурс към темата за домашното насилие, съобщават продуцентите от Vox Populi. Премиерата е на 20 януари в центъра за съвременно изкуство  „Топлоцентрала“.
„Медена луна“ е терминът, с който психолозите назовават фазата на разкаяние и помиряване в цикъла на домашното насилие. Насилникът съжалява за постъпката си и моли за прошка, но след известно време новата фаза на нетърпимост започва да нараства, докато отново ескалира в акт на насилие.
С този проект за документален театър, Vox Populi търси един различен и непопулярен ракурс, а именно гледната точка на „насилника“, дефиниран като такъв през експертизата на съдебната система. „Медена луна“ е спектакъл, който разглежда процеса на разкриване по време на групови терапевтични срещи на хора, срещу които е повдигнато обвинение за домашно насилие. Екип на Vox Populi документира в период от няколко месеца (декември 2022 – юни 2023) груповите сеанси и от тях е изградена драматургията на спектакъла, като актьорите ще представят вербатим (дословно) автентичните думи на участниците в терапията“, разказват от екипа.
„За съжаление, нашето общество има висока толерантност към така наречените битови конфликти и хората трудно възприемат истината, че това не е личен и семеен проблем, а омагьосан кръг, в който попадат десетки хиляди деца, които по-късно ще се реализират или като насилници или като толерантни към насилие в собствените си семейства. Психолозите и активистите за защита на гражданските права са категорични, че трябва по всякакви начини да се назовава този проблем,  за да се разчупят предразсъдъците и страховете и да се изгради гражданска нетърпимост към проявите на насилие, така че потърпевши/извършители/свидетели да започнат навреме да сигнализират и да търсят специализирана помощ“, коментират от Vox Populi.
В спектакъла участват Богдан Казанджиев, Василия Дребова, Георги Налджиев, Любомир Любенов, Мила Банчева, Николай Върбанов, Петко Каменов, Стойка Стефанова. Драматургията и постановката са на Неда Соколовска, както и сценична средата, съвместно с Мая Петрова.
/ДД

c