Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Носителят на приз "Добрич" Деян Дженков: Уча младите музиканти да станат личности

Младият преподавател Деян Дженков е носител на Годишната наградата "Добрич" за 2022 година за заслуги в развитието на акордеонната школа в Добрич

На Годишните награди "Добрич" наградата за млад творец и за развитието на акордеонната школа в Добрич, както и за високи творчески постижения в работата с подрастващи получи Деян Дженков преподавател по акордеон в музикалната школа при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич.

Ето какво сподели младият преподавател пред Про Нюз Добрич.

Честита награда! Разкажете ни от кога се занимавате с музика, какво образование сте завършил и защо избрахте музиката за свой професионален път!

С музика се занимавам още от първи клас. Завършил съм училището по изкуствата "Св. Климент Охридски" в нашия град, като от първи до дванадесети клас музиката е мой спътник. Продължих образованието си със специалност "Музикална педагогика" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство

"Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. След завършването на бакалавърската си степен се установих отново в Добрич до момента се занимавам с преподавателска дейност по акордеон към НЧ "Йордан Йовков 1870г.".

В момента сте преподавател по акордеон в Народно читалище "Йордан Йовков". Какво Ви носи връзката с учениците и на какво ги учите?

Освен на музика, уча младите музиканти да станат хора, да станат личности. Обучението не е само по акордеон – те трябва да могат да оценят красивото, да могат вкус към естетиката, да могат да се учат от едни от най-изтъкнатите преподаватели на нашето съвремие, посещавайки майсторските класове, които организирам, да видят какви хора са и да следват техния пример.

С какви чувства приемате наградата днес и какво ще кажете на обществеността на Добрич и областта?

Наградата е голяма чест подхождам със също толкова голяма отговорност към нея. Чувствам тази награда, като колективна на цялата акордеонна школа в Добрич. Искам да благодаря на всички тези хора, които са ми гласували доверие през тези малко, но изпълнени със смисъл и съдържание години, от когато се занимавам с преподаване. Акордеонът, като инструмент за мен е кауза и искам хората да гледат малко по-различно на него. Това не е просто един сватбарски инструмент, както има такава слава в България. Това е инструмент, който може да изпълнява всяка една музика и е достоен за концертната сцена. Стиловете, които акордеонът покрива са всеобхватни – от джаз, през френските шансони, валове, класическата музика, като Бах и Моцарт, съвременните класици и до сегашната популярна музика.

Преслав НЕЙЧЕВ 

c