Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Номинираният от ФК “Добруджа 1919” Георги Иванов-Гонзо е новият президент на БФС

Георги Иванов-Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Той беше избран на първи тур в гласуването на извънредния конгрес.

Гонзо в последните години е технически директор на БФС. Той събра 235 делегатски гласа - с един повече от необходимия брой за победа на първи тур. Основният му съперник Димитър Бербатов събра 181 гласа.

Припомняме, че местният отбор от Втора лига Добруджа 1919 (Добрич) издигна кандидатурата на техническия директор на БФС Георги Иванов за поста президент на БФС.

Клубът проведе свое събрание, на което е взето решението да се застане зад кандидатурата на Иванов. Писмото тогава бе изпратено до БФС с нужната документация, а номинацията предизвика бурни реакции сред феновете на клуба, които не бяха съгласни.

Бившият централен нападател Георги Александров Иванов е роден на 2 юли 1976 в Пловдив, България. Баща му Александър Иванов е легенда на Ботев (Пловдив). Известен е с прякора Гонзо.

Георги започва кариерата си в Локомотив (Пловдив), но не след дълго е забелязан от софийския „Левски“ и е привлечен по настояване на тогавашния треньор на "сините" Стефан Грозданов през 1997 година. Началото му не е особено убедително, но с течение на времето се доказва и се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на сините, както и рекордьор по брой голове във вратата на ЦСКА във "вечното дерби" на българския футбол. В България играе само за тези два отбора – Локомотив (Пловдив) и Левски, а има и доста опит зад граница с екипите на френския Рен, Самсунспор, Газиантепспор в турската Суперлига, както и за Риека (Хърватия).

След края на футболната си кариера най-напред започва треньорска дейност, а после е и директор на Левски, на Локомотив (Пловдив) и на Черно море (Варна). В последните две години – от 2022-а насам е технически директор на БФС и отговорник за националните отбори. По-рано днес стана ясно, че още един клуб подкрепя Георги Иванов и това е петодивизионният ФК Ахелой от Бургаските областни групи.

c