Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Необходимо е да бъдат предприети законодателни мерки и във водния сектор, смята народният представител Антоанета Цонева

Необходимо е да бъдат предприети законодателни мерки и във водния сектор. Като например освен за енергийни помощи, такава помощ да се предвиди и във водния сектор, каза в интервю за БТА народният представител от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева. Тя припомни, че по нейна инициатива и на депутати от коалицията по наболялата тема с високите цени на водата в Народното събрание беше изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. „Поставиха се много остро въпросите за социалната поносимост на цената на водата, начина по който се формира тя, начина по който се контролират ВиК операторите – за това какви разходи и инвестиции правят. Най-важният въпрос, който повдигнах бе как цената се отнася към качеството, като цитирах от трибуната на Народното събрание, че в Разград сме рекордьори - гражданите ще плащат по 6,10 лв. на кубик, че много отдавна никой не пие вода от чешмата, уредите се повреждат от уталожването на хлор и други вещества, а загубите в мрежата са 80-90 процента и това положение не се подобрява“, обясни народният представител. Тя посочи, че на внимание е била взета и позицията на общинските съветници от ПП-ДБ в Разград за облекчаване на разходите да се търсят мерки за енергийна независимост и дружеството да си изгради собствени фотоволтаични централи, тъй като токът е основно разходно перо. „Отбелязано беше и постигането на консолидация на ВиК сектора, със сливане на двете ВиК Асоциации и двата ВиК оператора в област Разград, която да позволи голяма инвестиция за реализиране на мащабен проект с европейски средства за водния цикъл в Разград“, заяви народният представител. По думите ѝ за нея е било важно тази тема да бъде поставена в парламента, да се каже, че има системни проблеми и, че са необходими да бъдат предприети законодателни мерки, за да могат хората да бъдат защитени. 
Сред по-важните проблеми, засягащи хората от Разград и региона, с решаването на които се ангажира и е предприела конкретни стъпки като народен представител, Антоанета Цонева открои възможностите за развитието на Разградската филхармония. „Отблизо следя и случващото се по темата с неприятните миризми в Разград. Във връзка с миризмите и замърсяването на река Бели Лом бяха проведени и две извънредни сесии, на които присъства министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, заедно с част от екипа си“, отбеляза депутатът. Тя добави, че на вниманието ѝ стои и темата за пречиствателната станция в Разград, като отбеляза, че в държавния бюджет са отделени средства – над 1 млн. за проектиране на реконструкцията на съоръжението. Според нея това е важна стъпка към разрешаване на проблема, който отлежава дълго, тъй като пречиствателната станция е силно амортизирана и често се поврежда. Народният представител смята, че с обновяването ѝ ще бъде решен до голяма степен проблемът със замърсяването на въздуха и неприятните миризми в Разград, който през последните години доведе до недоволство и граждански протести. 
В професионален план депутатът от Разградския избирателен район определи изминалата година като много силна. Сред важните неща, случили се през годината, тя открои приемането на редовно правителство в България, участието на политическата сила, към която принадлежи в управлението на страната и приетия от години насам навреме държавен бюджет. Антоанета Цонева обясни, че в бюджета за 2024 г. има увеличение в средствата за култура. Тя заяви, че 3 500 000 лв. ще бъдат отделени в специална програма, свързана с професионалните фолклорни ансамбли, какъвто е Капанският ансамбъл в Разград, за да могат да получат възможност за по-добро развитие. Цонева каза, че се предвижда в Министерството на културата да бъде създадена работна група с представители на Националното сдружение на общините и Министерството на финансите, която ще има за задача да насочи тези средства по правилния начин и метод. „Допълнително са одобрени 15 млн. лв. за финансиране на културни институти с регионален и местен характер за обогатяване на музейни сбирки, закупуване на носии или инструменти. Средства са заделени и за читалищата. Смятам да популяризирам сред културните институти в моя избирателен район как и по какъв начин могат да бъдат използвани тези средства“, допълни народният представител.
Тя отбеляза, че ще продължи да работи в интерес на гражданите на област Разград и през настоящата година. Срещите ѝ с жителите на областта ще са два пъти в месеца в новата приемна в центъра на Разград. Новото помещение тя ще ползва заедно с общинските съветници от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в община Разград. По думите ѝ миналата година въпросите, които посетителите са поставили по време на приемните ѝ са били от най-различно естество. „Изслушвам всички хора и доколкото мога им помагам или съдействам за разрешаването на проблемите им“, каза Антоанета Цонева. Тя добави, че за нея най-важното си остава връзката с хората да бъде поддържана, защото по думите ѝ това е най-добрата възможност да се мери пулсът на обществените нагласи.
 
 

c