Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Нека раждането на Христос да бъде и тази година Неговото доближаване до всеки един от нас, каза Неврокопският митрополит Серафим

На празника на Рождество Христово винаги насочваме внимание повече, отколкото през другата част от годината, едни към други, това е много добре, защото към това ни призовава и Христос, който смири себе си, бидейки Бог, да стане човек, и то да се роди в такива условия, които са израз на най-крайното смирение и снизхождение към нас, човеците. Това каза за БТА на днешния празник Рождество Христово Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.
"Затова и нашето смирено внимание едни към други, желанието и стремежа за взаимопомощ, за подкрепа на тези, които имат нужда от подкрепа, е точно подражание на Божието действие спрямо нас, човеците, и израз на нашия стремеж да живеем и да вървим в този път на любовта помежду ни, през която любов всъщност минава задължително и любовта ни към Бога", посочи митрополитът.
В днешния ден на Рождество Христово, особено в тази година, когато войните, враждебността се умножиха, искрено отправям молитва тези неща да бъдат прекратени, преодолени и да не забравяме, че нашият мир е Христос, допълни владиката. Без Него трудно ще намерим начин да живеем в мир помежду си. Нека Неговото раждане бъде и тази година доближаване на Христос до всеки един от нас, за да може в повече сърца той да бъде допуснат, да пребивава там, да господства в нашите сърца, за да може Неговият мир да съдейства за нашето умиротворяване, посочи митрополит Серафим. 
Христовият мир ни е необходим по всяко едно време и не трябва да се сещаме за това само в дните на Рождество. Разбира се, тези, които са приели раждането на Богомладенеца, живеят с вярата в явилия се в света Божий единороден син. Тези хора би трябвало винаги да следват Неговия мир и да се стремят този мир да присъства в живота им, каза още митрополит Серафим, но допълни, че има и такива хора, които не вярват в Христос, а и му се противопоставят. 
„При наличието на такива противоположни възгледи в нашия свят се получават и тези конфронтация до такава изостреност, че да отнемаме живота си едни други. Но, разбира се, Господ призовава всеки един човек, по някакъв начин Той се доближава и се докосва до всеки един човек. Въпросът е ние, които вярваме и се стремим да осъществим тази вяра в живота си и да умножаваме Христовия мир в себе си и в света, да живеем така, че нашето свидетелство за вярата в родилия се Христос, нашият живот да бъде такъв, че да убеди и онези, които не са повярвали, да могат и те да последват този път“, каза владиката. 
По думите на митрополит Серафим всеки един човек в даден момент от своя живот осъзнава, че не със земните години свършва човешкото съществуване, а вечният живот е истински само ако бъде при Бога. Човек, ако проумява тези духовни истини в нашето съществуване, ще се бори, ще се стреми да не допусне до себе си разлъката от Бога, а да придобие Христос. 
През този месец Неврокопският митрополит Серафим гостува в дома за възрастни хора „Света Петка“ в Благоевград в рамките на инициатива на Неврокопска митрополия, наречена „Подари време“. На въпрос на БТА времето ли е сред най-ценните подаръци и как в забързаното съвремие да намираме време за Бог и за ближните, митрополит Серафим отговори, че времето е едно от най-скъпите неща в света и ресурс, който Бог ни е поверил. То изтича, независимо от това дали ние го използваме или не и не можем да направим нищо, за да го задържим, допълни владиката. 
„В динамиката, която сами допринасяме да бъде толкова голяма в нашето ежедневие, виждаме, че наистина време не достига, дори за самите себе си, да се погрижим за душите си, да помислим за вечността, да можем да общуваме с Бога поне мъничко време в живота си. Ако това не успяваме да правим, колкото по-трудно ще е да отделим пък време за другите хора. За да можем да отделяме от своето време за другия, трябва да успяваме да превъзмогваме егоизма си, себелюбието си, тази затвореност в себе си и в живот в услуга на себе си или на най-близкото обкръжение – деца, родители, семейство“, каза още Неврокопският митрополит. 
По думите на владиката всеки един би трябвало да може да намира време и за други хора, които имат нужда от помощ, съдействие, от подкрепа, дори само от поздрав и да намираме време да участваме в обществени инициативи, насочени към това всеки да бъде удостоен с внимание и грижа. 
„Да се стараем да превъзмогваме егоизма, който всеки един от нас носи в себе си в една или друга степен, да живеем с чувството, че в света не сме сами, а има и други хора и всички заедно сме чеда на един небесен отец и той очаква като наш отец от нас, неговите чеда, да живеем в мир и с внимание и грижа помежду си“, апелира митрополит Серафим. 

c