Неделя, 09 юни 2024

09.06.2024

Последвайте ни

"Не можем да позволим този безпрецедентен терор да бъде обявен за нормален", заявиха израелски заложници пред ООН

Шошан Харан, дъщеря ѝ и двете ѝ внучета са взети за заложници от бойци на "Хамас" в Израел на 7 октомври. Вчера Харан разказа пред неофициалното заседание на Съвета за сигурност на ООН за последиците от 50-те дни в плен върху тригодишната й внучка, след като най-накрая те бяха освободени, предаде Ройтерс.
"Три седмици след като ни освободиха, Яхел само шепне, прекалено се страхуваше да издаде звук. Тя се криеше от всички, прекалено се страхуваше да излезе навън. Подмокряше леглото си и сънуваше кошмари, прекалено много се страхуваше да не бъде заловена отново", каза Харан на заседанието, свикано от САЩ.
Бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха 253 заложници, според израелските данни.
На срещата САЩ се фокусираха върху "осъждането на вземането на заложници в Израел на 7 октомври като психологически инструмент на тероризма". Пред срещата говориха и Айелет Самерано, чийто син беше убит на 7 октомври, а тялото му, отнесено от "Хамас" в ивицата Газа, и Гили Роман, чиято сестра беше взета за заложничка и освободена през ноември.
"Не можем да допуснем нормализирането на тази безпрецедентна форма на тероризъм - масово вземане на заложници на невъоръжени цивилни граждани, жени, деца, възрастни хора", каза 68-годишната Харан, основателка на благотворителната организация за земеделие и продоволствена сигурност "Справедлива планета".
"Това, което днес смятате за наш проблем, може да се превърне в световен проблем за всяка страна в близко бъдеще", каза тя.
В три резолюции Съветът за сигурност на ООН призова за незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници. Но представителката на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд подчерта, че това не изглежда да е разколебало "Хамас" и други терористични групи".
"Нека отново призовем "Хамас" да освободи всички оставащи заложници", призова тя. "Казано просто: това би спасило живота на хора и от двете страни".
По данни на назначените от "Хамас" здравни власти в Газа, израелската офанзива е довела до смъртта на над 35 000 палестинци от 7 октомври насам, голяма част от които са мирни граждани.
"За нещастие, в окупираните палестински територии виждаме варварската машина за убиване на израелския окупатор, разсипваща Газа под претекста на освобождаване на заложниците", заяви алжирският дипломат Ахмед Сахрауи. Той подчерта, че въпросът за вземането на заложници е от първостепенна важност и отправи критики срещу Израел за задържането на палестинци.
Според Асоциацията на палестинските затворници в Израел са задържани най-малко 9100 пабестински затворници, без да се включват задържаните след началото на офанзивата на 7 октомври миналата година. Израелските въоръжени сили заявяват, че действат съгласно израелските и международни закони и задържаните получават храна, вода, лекарства и подходящо облекло.
Израел в ООН Гилад Ердан заяви на срещата, че 132 заложници, пленени на 7 октомври, все още са задържани в Газа и че това е "първата среща, провеждана от който и да е орган на ООН, която се фокусира върху техните страдания и начините за освобождаването им".
"Заложниците са най-спешният и критичен хуманитарен въпрос, върху който Съветът трябва да се съсредоточи", подчерта Ердан на срещата.
"Осъди ли Съветът "Хамас" и поиска ли от тях да разрешат на Червения кръст да се срещне със заложниците? Наложи ли санкции на ръководството на "Хамас", докато не освободи заложниците? Какви действия бяха предприети?", попита израелският представител.

c