Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен беше официално открит

Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература беше официално открит пред Драматично-кукления театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен от кмета на областния град проф. Христо Христов и от директора на Унгарския културен институт „Лист“ в София Сандра Мишкеди.
Двамата приветстваха гостите и символично запалиха огъня в жертвеника пред театъра, с което беше даден официалния старт на конкурса.
„За мен е чест да открия 29-ото издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Това събитие е израз на дълбоките връзки между българи и унгарци, на уважението, което двата народа имат във връзка с достиженията си в областта на културата. Историята е преплела съдбите на двете държави през последните две столетия. Много българи са се установили в унгарските земи. В последствие и много унгарски семейства са приютени на наша територия. Добродетели като топлота, признаване и зачитане на различията са в основата на изградените в настоящето дипломатически, икономически и културни връзки между двете държави. Красноречив пример в това отношение е именно и нашият традиционен конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. В тази връзка искам да поздравя участниците в различните категории на конкурса за творческото дръзновение. Искам да благодаря на организаторите и да пожелая на всички участници в конкурса на добър час“, каза в приветственото си слово пред сградата на ДКТ - Шумен проф. Христов.
Сандра Мишкеди отбеляза, че „конкурсът е основан преди 55 години и през всяка втора година тук, в Шумен, малки, млади, големи, професионалисти и студенти, които се надяват да станат професионалисти рецитират българска и унгарска литература, поезия и проза". Тя отбеляза, че при предишното издание е създадена нова категория  - за дигитална поезия. В нея с видеоклипове се включват участниците и те могат да бъдат разгледани в канала на конкурса в една от платформите за видеосподеляне. Тя благодари за гостоприемството на домакините на конкурса, поздрави всички участници в него и им пожела „на добър час, смело и напред, да се видим след две години отново“.  
В началото на откриването водещият на събитието Стилиян Стоянов представи официалните гости, участниците и журито в конкурса с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове – Полина Недкова и Стефани Лечева.  
Над 110 заявки са подадени за участие в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен, както информира БТА преди дни. Тазгодишното му 29-o издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров. Участниците, които ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, са 83, а тези в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. За всички победители са предвидени парични награди, като голямата награда - за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“, е на стойност 1500 лева.
По регламент участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия, като изпълнението на текст от унгарски автор е задължително, както съобщи БТА в края на февруари, когато започна приемането на заявки за тазгодишното издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен.
Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на унгарската община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Българския културен институт - Будапеща, семейство Поповски, къща - музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“. 
Над 80 заявки бяха подадени за участие в предходното издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен през 2022 година, както информира БТА. 
В дните около Националния празник на Унгария – 15 март, в Шумен по традиция пристига делегация, начело с унгарския посланик, за да почете паметта на Лайош Кошут. След поражението на националната революция от 1848–1849 година в Унгария, водачът ѝ Лайош Кошут, заедно със свои сподвижници пристига в България, която по това време е част от Османската империя. Те намират убежище и радушен прием най-напред във Видин, а след това и в Шумен. 
Изключителна чест за нас е, че в Шумен паметта за Лайош Кошут е запазена по такъв отличен начин, каза в отговор на въпрос на репортер на БТА посланикът на Унгария у нас Миклош Борош на 15 март т.г., след като разгледа експозицията в едноименната къща-музей в града. Тогава бяха обсъдени и възможности за съвместни проекти, за културен, спортен и туристически обмен между побратимените градове Шумен и Дебрецен.

c