Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Националната библиотека отбелязва с изложба 80 години от спасяването на българските евреи

Изложба от документи, книги, периодични издания и спомени на съвременници представя Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) като част от програмата за отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи, съобщават от  Министерството на културата (МК). 
Както писа БТА, президентът Румен Радев ще открие изложбата утре. Ще присъства и външният министър Николай Милков. Почетен гост  ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. На откриването ще присъства и министърът на културата Найден Тодоров. Националната програма за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е под патронажа на държавния глава.
В експозицията са включени ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на османотурски език, които отразяват богатството на изворовия материал, свързан с историята на евреите по българските земи. Чрез документални извори и спомени на съвременници се разказва за събитията в България в периода 1940-1943 година, пряко свързани със спасяването на българските евреи.
Специално място е отделено на документални свидетелства, включително и от германски архиви, които разкриват позицията на цар Борис Трети по еврейския въпрос, посочват от МК. Акцентирано е и върху реакцията на народни представители от 25 ОНС, засвидетелствена в писмо от Никола  Мушанов и Петко Стайнов и в писмото на Димитър Пешев, подписано от 43-ма депутати.
Заслугите на Българската православна църква и Светия синод в защита на евреите; Кюстендилската акция през март 1943 г. и нейните двигатели Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев; делото на Димитър Пешев - това са част от темите на изложбата, допълват от МК. 
В заключителната част на експозицията са представени паметници и награди в знак на признателност към българския народ за приноса му за спасяването на българските евреи.
/ДД

c