Вторник, 11 юни 2024

11.06.2024

Последвайте ни

НАТО представи най-новите данни за военните разходи на алианса

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел тази седмица.
През тази година очаквам 18 съюзници да влагат две на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.
Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълнин Столтенберг.
За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.
Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.

c