Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Наградиха участниците в Международния фестивал на любителските исторически филми в Шумен

Наградиха участниците в Международния фестивал на любителските исторически филми в Шумен. Церемонията се състоя в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри Войников - 1856“. Първа награда беше присъдена на Вячеслав Бихун от Украйна за лентата "И хляб наш насъщни". Валери Добрев от Димитровград получи втора награда за „Обикновен герой". Люпчо Паункоски от Република Северна Македония взе трета награда за „Кино Охридското езеро".
Наградата на Националната федерация за алтернативно кино за монтаж беше присъдена за филма „Последните къщи в Бергервеен" на Нико Вестерхоф, Нидерландия. Наградата на Киноклуб "Мадарски конник" за операторско майсторство беше за филма „Повратникот", с автор Диме Талевски от Република Северна Македония. Наградата на Съюза на българските филмови дейци за режисура получи Група „Русефилм" за лентата „Зад кадър Георги Киряков". Наградата на Народно читалище „Добри Войников - 1856“ за сценарий беше присъдена за филма „Сънят ми слънчев чака вечност" на Славян Костов и Яна Тодорова.
Наградата на Националния филмов център за най-добър филм на млад автор до 30 години за филма "Засега така" и „Може би" беше присъдена на Студио „Клин" към Професионалната гимназия по икономика в Шумен. Наградата "Генчо Генчев" за кратък филм до 5 минути беше за филма „Снайперист" с автор Бранимир Попов от Група "Русефилм".
Наградата на Община Шумен за филма „Визитката на Шумен" получи Киноклуб „Мадарски конник". Наградата на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" взе Група „Русефилм" за лентата "Флотската кула". Наградата на Министерството на културата беше присъдена за филма „Родина - хорът на Русе", с автори Пламен Личев и Емилия Василева от Група „Русефилм". Медал на международната организация за любителски филми УНИКА беше връчен на Нико Майеров.
Жури с председател проф. Божидар Манов и членове доц. Александър Донев, Силва Хачерян, доц. Стефан Минков, Стефан Хаджи Андоновски присъди наградите във фестивала. Всички участници получиха грамоти. Фестивалът продължи три дни, от 28 до 30 юни. Той беше открит с церемония пред Народно читалище "Добри Войников - 1856". Както БТА съобщи, общо 37 български и 19 чуждестранни филми бяха част от конкурсната програма на фестивала.
 
 
 

c