Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Над 90 ученици от 3 училища в Добрич участваха в инициатива срещу насилието в училище

Инициативата е по повод Деня на розовата фланелка и се организира от младежкия клуб Ротаракт Добрич

Младежкият клуб Ротаракт Добрич в партньорство с Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни отбеляза Световния ден срещу насилието в училище, по - известен като Деня на розовата фланелка със серия от срещи в различни ученически класове в три училища в града – ПМГ “Иван Вазов”, СУ “Св. Климент Охридски” и ЕГ “Гео Милев”.

Там те се срещнаха с повече от 90 ученика във възрастовата група от 13 до 18 години и говориха с тях за насилието – какво е насилие, как да се справяме с него и защо е важно това.

Проведоха анкета по темата за тормоза в училище, запознаха подрастващите с институциите, към които могат да се обърнат за физическо и психическо насилие или кибертормоз и дискутираха за формите на насилие.

Денят на розовата фланелка се отбелязва всяка последна сряда от месец февруари, а причината за това е случай от САЩ, където момче бива пребито от свои съученици, защото е облечено в розово. Това предизвиква ответна реакция от класа на момчето, жителите на града, след това в цялата страна и цяла Европа – хиляди се обличат в розово, за да покажат съпричастност.

По време на беседата, доброволците от Ротаракт Добрич поставиха децата в хипотетична реална ситуация на насилие, разгледаха реакциите им и помогнаха да намерят най-подходящия начин за справяне със ситуацията.

“Безкрайно щастливи и доволни сме от крайния резултат! Срещнахме прекрасни мислещи, можещи, знаещи и отстояващи своята позиция млади хора. Заредихме се с оптимизъм и вяра в идните поколения. Тези деца са бъдещето на нашата държава и се радваме, че осъзнават важността на този проблем!”, пишат от хуманитарната организация, която е младежки клуб към Ротари Интернешънъл (Добрич).

c