Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Художници от В. Търново впечатлиха с творчеството си на пленера „Хартията“ в Добрич

Втората вечер от пленера „Хартията – Същност и намеса“ 2024, който се провежда в Художествена галерия – Добрич, бе белязана от силното присъствие на двама великотърновски художници – Валентина Лапчева и Мартина Караиванова. Събитието събра ценители на изкуството, които имаха възможност да се запознаят с уникалните подходи и творчески търсения на двете авторки, работещи с хартия.

Валентина Лапчева, която има над 10 години опит в работа с ръчна хартия, представи свои живописни творби и пластики. Специален акцент бяха и изискани кутии с утилитарна функция, оформени като малки пластики. Тези произведения създават естетически художествени пространства, в които празните места са използвани съзнателно за подчертаване на пластичността на хартиените обеми. Лапчева сподели и избрани моменти от последната си самостоятелна изложба в галерия „Наратива“ във Велико Търново.

Мартина Караиванова също впечатли публиката със своите творби, в които хартията играе централна роля. Художничката представи серии от произведения, където хартията се използва за създаване на живописни напластявания и игра с цветовете, плътността и прозрачността на материала. Особен интерес предизвикаха нейните кубове, изработени от дървено-метална конструкция и хартия, които символизират детството и приказката за златната ябълка. Караиванова използва квадратния формат като своя отличителна черта, придавайки му специално значение в контекста на своите произведения.

Пленерът продължава и в понеделник (02.09), когато публиката ще има възможност да се срещне с творчеството на Капка Кънева и Дора Иванова – преподавател и възпитаник на Националната художествена академия.

c