Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Над 12 хиляди дръвчета ще раздаде утре в Добрич "Гората.бг"

Инициативата за по-чиста, красива и зелена България Гората.бг, ще подари 12 500 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Добрич и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

На  19 март, неделя, от 15:00 часа на пл. „Свобода“  Рахнев и екип от доброволци ще раздават над десет растителни вида. Ще бъдат подарени плодни дръвчета, като дюля, кайсия (зарзала), орех, череша, както медоносни ясен, явор, липа, дъб цер, туи, красиви и ароматни текоми, люляци, златен дъжд, акация и др.

Повечето дръвчета са с височина 40-140 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи. Черешите не са облагородени и следва да се облагородят, посочват организаторите.

С това инициативата ще направи още една крачка към целта от 3 милиона дървета в България. До момента вече са засадени  2.35 милиона.

Всеки гражданин ще може да получи толкова дръвчета, колкото желае. Необходимо е да носи използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували.

През април 2022 г. „Гората.бг“ посети Добрич за първи път. Тогава събра на площада стотици, които искаха да си вземат дръвчета. Най-голям бе интересът към плодните – вишни, ябълки, сливи и череши.  

c