Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

На 6 септември е премиерата на „Благи деяния“ на Йоргос Лантимос

На 6 септември е българската премиера на „Благи деяния“ на Йоргос Лантимос („Клети създания“, 2023), съобщават от „Форум филм“.
Режисьорът отново обеднява сили с дългогодишния си творчески партньор – сценариста Ефтимис Филипу („Кучешки зъб“, „Омарът“, „Убийството на свещения елен“), с когото създава необикновено кинопътешествие, изследващо темите за властта, контрола, свободната воля и динамиката на човешките взаимоотношения.  
В „Благи деяния“ участват двукратната носителка на „Оскар“ Ема Стоун, Маргарет Куали, Уилем Дефо, Хонг Чау и Джеси Племънс, чието изпълнение във филма беше отличено на фестивала в Кан с наградата за най-добра мъжка роля. Всеки един от актьорите влиза в различен образ, в три отделни истории, обединени от идейно-тематичното послание на филма.  
Първата история в „Благи деяния“ е за мъж без право на избор, който се опитва да поеме контрола над собствения си живот. Втората е за полицай, който е разтревожен, че изчезналата му в морето съпруга се е завърнала, но сякаш нещо в нея не е същото. Третата история е за жена, решена да открие конкретен човек със специални способности, на когото е предопределено да се превърне в изумителен духовен водач. 
„Новият трейлър на „Благи деяния“ запазва мистерията около филма, но смело гъделичка сетивата ни, предлагайки ни да вкусим от невероятно предизвикателния и емоционален секси коктейл, с който гръцкият провокатор прави своеобразно завръщане към корените си, затвърждавайки репутацията си на един от най-смелите и идиосинкратични режисьори, работещи днес“, коментират от „Форум филм“. 
/ДД

c