Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

На 28 януари 1878 г. за Разград започва новото Възраждане, каза директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова

Днес се навършват 146 години от Освобождението на Разград от османско владичество. На тази дата през 1878 г. руските войни от корпуса на княз Дондуков-Корсаков влизат в града, а разградчани, водени от своя свещеник Никола Икономов ги посрещат с хляб и сол на градския площад, разказа пред БТА за историческото събитие директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова. Тя посочи, че януарските дни на 1878 г. за Разград са изпълнени с драматизъм и очакване. Градът е в центъра на най-мощната отбрана на турската армия в Североизточна България с многобройни военни части. В утрото на 28 януари войските на полк. Марков влизат в Разград. По-късно в града пристигат частите, водени от ген. Прохоров. Към два часа след обяд командирът на XIII-ти корпус княз Дондуков-Корсаков е посрещнат тържествено от населението. С освобождението на Разград е прекъсната връзката между турските гарнизони в Русе и Шумен. В града е настанен щабът на командването на XIII-ти корпус. По думите на Таня Тодорова не случайно тази историческа дата е избрана за Ден на Разград, защото тя е начало и отправна точка към новия летопис на града, на този ден започва новото Възраждане за Разград.
Разград свято пази спомена и за своите опълченци 
Разград свято пази спомена и за своите опълченци, сражавали се храбро в епичните боеве на Шипка, Шейново и Стара Загора. Техните потомци са наши съграждани, а подвига на дедите им заема особено място в семейната и родова памет, посочи директорът на Регионалния исторически музей. Тя отбеляза, че в опълчението участват 68 доброволци, които свързват живота си с нашия край. От тях 15 са родени в Разград и Лудогорието. След Освобождението мнозина се връщат в родния край. Тук по-късно се установяват да работят и живеят и други опълченци и поборници от различни краища на страната. Те се включват активно в обществения живот на Разград и Разградско. Тодорова заяви, че двама от опълченците загиват в боевете. Димитър Енчев от с. Хърсово е убит на 19 юли 1877 г. в сражението край Стара Загора, а Георги Христов от Разград загива в сраженията на 23 август на Шипка. 
Признателноста на българския народ към освободителите се изразява в паметниците, издигнати в тяхна чест
Признателността на българския народ към освободителите се изразява в паметниците, издигнати в тяхна чест, заяви още директорът на музея. По думите й гордост за разградчани е, че един от първите паметници-костница, посветен на загиналите в Освободителната война в България е построен тук още през 1879 год. Той се намира на площад „Възраждане“. Построен е с доброволни помощи на признателните разградчани за увековечаване на деня на Освобождението на Разград. На този мавзолей са и двете паметни плочи, поставени през 1932 и 1936 год., на които са изписани имената на загиналите поборници и опълченци от района и на руските войници, починали в Разград, както и имената на загиналите четници на войводата Таньо Стоянов. Дълбок символ има и в това, че близо до Мавзолея-костница се намира и паметникът на загиналите във войните за национално освобождение и независимостта на България. На неговите гранитни плочи са изписани имената на 245 загинали за родината българи, турци, арменци и евреи, отбеляза Тодорова. 
Денят на Разград е връзката между миналото, настоящето и бъдещето на града
Изминаха вече 30 години от обявяването на 28 януари с решение на Общинския съвет за празник на Разград. За тези три десетилетия той се утвърди като един от най-хубавите празници в годината за разградчани. Този Ден е връзката между миналото, настоящето и бъдещето на Разград, посочи директорът на Регионалния исторически музей. Тя добави, че днешният празничен ден е повод да запазим и предадем на идните поколения оптимизма и родолюбието на нашите предци. Да обичаме България и родния разградски край, както са го обичали загиналите за нашето освобождение.
 

c