Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

На 19 януари църквата почита двама светци – св. Макарий Велики и св. Марк Ефески

Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет, в селище, носещо името Птинапор. Неговите родители били съименни на древните свети праотци – Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил свещеник. Той е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитви, като вършил чудеса.

При преподобния Макарий Египетски идвали много хора: едни - за душевна полза, за да получи от него наставление, други - за изцеление от недъзите си. Затова се появила необходимостта от построяването на странноприемници, където да могат да намират подслон пътниците и болните. Това и направил преподобни Макарий. Той имал обичай всеки ден да изцелява един болен, като го помазвал със свети елей и го пускал съвсем здрав у дома. Починал в мир на 97-годишна възраст. 

Св. Марк, митрополит Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата, наречен от своите съвременници Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на православието. Той е единственият епископ, който не е подписал унията с папа Евгений IV и така се е спасила нашата православна вяра. Благодарение на него православната ни църква е избегнала робството под неправославните латинци.

c