Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Моника Попова подрежда изложбата „Майка“ за 55-ата си годишнина

„Майка“ е заглавието на изложбата, която Моника Попова посвещава на своята 55-годишнина. Експозицията ще бъде подредена от 1 до 23 февруари в зала „Райко Алексиев“ в Съюза на българските художници (СБХ), съобщават организаторите. 
„Изложбата „Майка“ е посветена на моята 55-годишнина и най-вече на връзката ми със семейството, ролята ми на майка и баба, с настъпващите трансформации в общуването с всеки един от членовете на семейството ми. Тези трансформации довеждат до създаването на ситуации, фрази, действия, които се превърнаха в хранителна добавка за моето творчество. Както по упътванията на подобен тип добавки винаги се изписва – златният прашец вътре не бива да се използва като основна храна, защото в противен случай може да се създадат тежки усложнения, довеждащи до пристрастяване“, разказва Моника Попова.
Тя допълва, че кани за съучастие и съпруга си Методи Попов, „без когото тази изложба не би могла да се осъществи, въпреки че е негова фразата, избродирана на една от картините: „Не мога да те понасям, когато си с децата…“, казва още авторката. 
Моника Попова е професор в Нов български университет, департамент „Изящни изкуства“. Доктор е по египтология. Работи в различни области на визуалното изкуство – керамика, рисуване, символика на образа, пърформанс, графика, пърформанс, инсталации. Създател на специалностите по „Керамика и порцелан“ в Нов български университет (2006), София. Член е на Съюза на българските художници от 1996 г. Член на Българското египтоложко дружество от 2017.
През 1996 г. завърша Националната художествена академия, специалност „Керамика“, при проф. Красимир Джидров. Има над 100 колективни изложби в страната и чужбина. Има над 40 самостоятелни изложби. 
/ВСР

c