Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Младият испански диригент Пабло Пегалахар ще изнесе концерт със Симфониетата в Шумен

Младият испански диригент Пабло Пегалахар ще изнесе концерт със Симфониетата в Шумен на 18 януари в зала “Проф. Венета Вичева” в областния град, съобщиха от симфоничния оркестър. 
Концертът поставя акцент върху творчеството на виенските класици Моцарт и Бетовен. В програмата са включени „Дон Жуан“ и Концерт за пиано и оркестър № 21 от Моцарт, както и Четвърта симфония на Бетовен. Солист на концерта ще Инес Симеонова (пиано), отбелязват от Симфониетата.  
Пабло Пегалахар е лауреат на Международния конкурс за млади диригенти “Маестро Борислав Иванов”, който се състоя във Варна през ноември 2023 г. В Испания е учил при диригентите Енрике Гарсия Асенсио и Хесус Амиго, и при композитори като Хесус Руеда, Алисия Диас и други. Пегалахар печели стипендия Фулбрайт, която му позволява да получи магистърска степен по оркестрово дирижиране в САЩ. В момента следва докторска степен по оркестрово дирижиране с Марк Гибсън в Музикалния колеж-консерватория към Университета на Синсинати и работи в Симфоничния оркестър на Синсинати през сезон 2023-2024 г. Като изследовател той се фокусира върху популяризирането на андалуския симфоничен репертоар и оркестровите традиции в Испания, както и върху изграждането на културни и музикални мостове между Испания и САЩ, отбелязват от Симфониетата в Шумен.
Инес Симеонова е родена в Добрич. Тя учи в Националното музикално училище (НМУ) „Любомир Пипков“ в София, в класа по пиано на Мариана Шикова, след което завършва бакалавърска и магистърска степен в Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“, в класа на проф. д-р Борислава Танева. По настоящем Симеонова работи като акомпанятор-преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, като преподавател по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в музикална школа Art&Shock. Носител е на множество награди от национални и международни клавирни конкурси, пишат за нея от симфоничния оркестър в Шумен.  

c