Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Млад фермер от Добруджа избра да произвежда вино, вместо да пише код (ВИДЕО)

Една история за любовта към виното

Земеделският стопанин Иван Иванов отглежда 85 декара лозя край град Тервел и произвежда вина в ба  зата си в града. В земеделския бранш е от 2005 година, когато избира да изостави компютрите и програмирането и се захваща с отглеждане на грозде и производство на вино, а негов партньор в начинанието е баща му.

Цялата одисея с лозарството започна, като идея от баща ми. Той искаше да направим нещо по-различно от провинциалното земеделие, с което е известен нашият регион”, разказва Иван от Тервел.

Семейството изгражда първите си лозя чрез безлихвен заем по предприсъединителните мерки на Европейския съюз към Фонд “Земеделие” за млади фермери. Началото не е лесно. Младото стопанство среща редица трудности, прави допълнителни инвестиции, а сега произвежда качествен продукт.

Тогава все още не ми беше идея да се занимавам със земеделие, но впоследствие, след самото създаване на лозята през 2006 година, ми хареса и започнах да вкарвам все повече сили и внимание, и впоследствие от IT сферата се прехвърлих в земеделския сектор”, споделя лозарят.

Семейният агробизнес на Иван се развива и предстои да изгради собствена винарна в следващите 2-3 години.

"Складът, който избрахме за бъдещата винарна е много подходящ за тази цел, вътре са много добре изградени отдушници, канализация. Мястото е много удачно за склад за вино, защото се намира на околовръстния път на Тервел, на транзитния път и на трасето за града, което е най-големият шанс за успех на едно производство”, посочва Иван Иванов.

Целта на стопанството е да създаде и лозе до транзитния път, което да позволи на гостите на града да се докоснат до гроздето и да опитат сами от плода.

В склада предстои да се внесат съдове, които сме проектирали. Винарната ще бъде с капацитет около 25 тона. Производството на вино ще бъде от сортовете “мускат отонел”, “совиньон блан”, “мерло”, “сира”, “каберне франс”. Като впоследствие ще включим и за качествено розе и “гренаш”, обяснява младият фермер.

За реализация на винарната производителят ще разчита на собствени средства и на Местната инициативна група “Тервел-Крушари”.  

В настоящия склад виждаме голяма част от инвентара, който ще бъде вложен във винарната. Виждаме един голям съд, който ще бъде използван за отцеждане на самата шара. В бъдеще, моята цел е да направя червено вино, което да е с въглекисела мацерация, тоест технология тип “божоле”, защото смятам, че моето грозде отговаря точно за такъв вид вино”, категоричен е лозарят от Тервел.

Лозето и програмирането нямат много общо, но Иван използва уменията си, за да внедрява иновации в производството. Цифровизацията дава тласък, въвежда се GPS система, получава се навременна информация, а уредите са снабдени с важни за процеса сензори.

Лозарството в моя род идва още от пра-пра дядо ми Минчо. Той се е занимавал с това и е успявал да изхранва семейството си. В днешно време дори и 50 декара лозя не стигат за такава инициатива”, сподели агробизнесменът.

Любител спортист дядото на Иван участвал в турнири по време на фермерските панаири край Тулча. При един от кръгове дори се изправил срещу Васил Левски, когото знаел само по име. И го победил.  

Това е един допир до великото име на Левски на нашия род, за което се говори в семейството ни", споделя наследникът на пра-пра дядо Минчо. 

Днес младият предприемач има силна опора в лицето и на съпругата и децата си – “Ние сме си разпределили задачите – когато аз съм на полето, тя е на пункта и продава гроздето. Не знам по какъв друг начин бих се справил, ако не беше тя”, завършва разказа за вино и любов на младият предприемач Иван Иванов от град Тервел.

c