Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Митрополит Даниил е избран от клира и народа за Светейши патриарх и Софийски митрополит, каза епископ Герасим

На основание член 47, алинея трета от Устава на Българската патриаршия, председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и установено избран от клира и народа Светейши патриарх и Софийски митрополит. Това каза Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.
Той обясни и каква е била процедурата по днешния избор на нов патриарх. Епископ Герасим прочете акта за избора на новия български патриарх и Софийски митрополит. След това припомни историята на българската църква и подчерта значението на вярата за съхраняването на българския дух и народ, дори и във времената, в които държавата е била поробена. 
Видинският митрополит Даниил бе избран днес за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. За него гласуваха 69 от делегатите по избора. С литийно шествие новоизбраният патриарх излезе от Синодалната палата и стигна до храм-паметник „Александър Невски“. Събралите се миряни по пътя му скандираха „Достоен“ и го аплодираха.

c