Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Миризмата на нефтопродукти в Бургас е заради претоварването им от един на друг танкер в пристанището, съобщи кметът Димитър Николов

Извършена процедура по претоварване на нефт на рейда на Пристанище-Бургас е причина за миризмата на нефтопродукти в ранния следобед в града. Заради десетките сигнали на граждани за осезаема миризма, проведох разговори с Морска администрация и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в града. Оказа се, че се касае за разрешена от Морска администрация процедура по претоварване на нефт. Това съобщи в официалната си фейсбук страница кметът на Бургас Димитър Николов. Там той уточнява, че претоварването е било извършено от един на друг моторен танкер, с цел последващо разтоварване на нефтения терминал.
По данни на двете институции, миризмата се е почувствала заради високите температури и посоката на вятъра към града, обясни кметът. Той е изискал от отговорните институции при издаването на подобни разрешителни за претоварване да бъде информирана и местната власт.
А също така претоварванията да бъдат прекратявани при неподходящи атмосферни условия, за да не стига до ситуация като днешната,  посочва още във фейсбук страницата си Николов.

c