Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Министерството на туризма ще подкрепя ученически състезания с цел сближаване на бизнеса и средното образование

Министерството на туризма е взело решение да подкрепи 28 ученически състезания на децентрализиран принцип и тази инициатива да стане ежегодна, обяви министър Илин Димитров на откриването на Националното състезание по професии в курортен комплекс „Албена“. Целта е подпомагане на областните градове и гимназиите.

„Учениците сте бъдещето на туризма. Постоянно говорим за туризъм, за бройки, за числа, за обороти, за обеми, но нека не забравяме, че без служители – мотивирани, обучени, бъдещи мениджъри, няма качество. Време е да започнем да говорим за качество, за развитие, за устойчивост. Всичко това ще мине през вашите ръце“, обърна се Димитров към участниците, които тази година наброяват 183 от 48 училища от цяла България.

„В Габрово имаше прекрасно събитие, на което публични личности – кметът, областният управител, директорът на болницата, директорът на театъра, готвиха с ученици. Докато това се случваше, то се стриймваше. Имаше жури от бизнеса, имаше курсове по сомелиерство, по сервиране, по барманство, по карвинг. По този начин се създаде една чудесна атмосфера и подобрихме отношенията между бизнеса и средното образование“, разказа Димитров пред медиите.

„Това за мен е правилният път. Ние трябва да поставим обучението на кадрите си в туризма на пиедестал, защото иначе няма да имаме качествен продукт. Бизнесът, образованието и държавата трябва да вървят ръка за ръка“, допълни той.

Илин Димитров съобщи, че вчера в Министерството на туризма се е състояла среща с представители на световната хотелска верига „Хаят“, които „са обърнали поглед към България“ с намерението да я превърнат в „хъб за обучение“. „Съответно ще търсят партньори, а ние ще направим всичко възможно те да си партнират с максимално много учебни заведения в страната“, каза той.

Министерството планира да внесе и ноу-хау под егидата на Световната организация по туризъм (UNWTO), за да подобри учебните програми в съответствие с нейния стандарт. „Тоест, искаме да открием UNWTO академия в България“, уточни министърът на туризма.

c