Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Мигранти представиха таланта си на сцената на читалището в село Гурково край Балчик

“Музика, музика и след нея всичко останало”, така подрежда Фредерик Уебър от Белгия своите таланти, които представи по време на финалното събитие по проекта “Мигранти с таланти” на сцената на Народно читалище „Свобода“ в с. Гурково.

Фреди е китарист и вокалист на единствената читалищна рок банда в община Балчик – групата “Oxidized” при читалището и е автор на текста и музиката на класираното на финал и отличено с бронзовото отличие парче "Liars" на провелия се преди броени дни Национален рок конкурс в Добрич.

Песента, чието заглавие се превежда “Лъжци” ще бъде скоро продуцирана от читалището със запис в професионално студио и видеоклип.

Глобалните теми за несправедливостта на живота не дават мира на Фреди и в песента си той осъжда предателите на човечеството, които от алчност правят войни и печатат пари!

Представихме още орнитоложка видеофотоизложба на някои от най-добрите кадри на Фреди, който е заклет фотограф - орнитолог и има нервите да дебне на фотокапан с гумени ботуши в мочурища и тресавища, за да се докопа до идеален кадър, когато светлината преминава през перата на птиците като през опал, в който птица храни малкото си или как лети в идеалната аеродинамична форма на куршум. Видеофотоизложбата е качена на YouTube канала на читалището.

Във фоайето на читалището бе представена и изложба-базар на ръчно изработени от Фреди бижута - уникати от сребро, аметист, топаз, аквамарин, лабрадорит и други скъпоценни камъни.

Страстта на Фреди към гемологията датира отпреди десетина години, когато се запалва по ръчната изработка на накити покрай дъщерята на негова пациентка.

Фреди е работил дълги години във Франция и Белгия като медицинска сестра. Живее от близо две години в с. Соколово, а от една година е сред самодейци на читалище “Свобода”.

Специален поздрав към колегата си Фредерик от рок бандата на читалището, поднесе и естрадната формация “Retro Boys Band” с две от най-новите песни в репертоара на групата, чиито солисти и вокалисти са директорското дуо Славяна Георгиева и Станислав Николов.

Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 141 000 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Читалище партнира на Сдружение “Мулти Култи Колектив”. Всички усвоени по проекта средства ще останат в бюджета на читалището и няма да бъде разпределян хонорар за доброволческия труд на организаторите, посочват от културния институт.

c