Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Мелони заяви, че реформата на правилата за предоставяне на убежище в ЕС не е подходящо решение

Италианският премиер Джорджа Мелони не смята, че реформата на правилата за предоставяне на убежище в ЕС е подходящо решение за преустановяване на нелегалната миграция към Европа, предаде ДПА.
Страните членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха да реформират общата европейска система за предоставяне на убежище преди края на годината след продължили дълго време дебати по темата.
Разпределението на мигрантите между страните членки на ЕС ще бъде реорганизирано. Ако страни не искат да приемат бежанци, те ще трябва да предоставят подкрепа, например под формата на парични плащания. Бе постигнато съгласие и за стандартизирани гранични процедури и процедури за настаняване на мигранти.
"Смятам, че новите правила са по-добри от предишните", заяви днес крайнодесният лидер на пресконференция в Рим. "Но това не е решение. Ние никога няма да решим този проблем, ако мислим как да се справяме с мигрантите, след като са пристигнали в Европа", добави тя.
Разположението на Италия срещу Либия и Тунис, откъдето отпътуват много незаконни мигранти към ЕС, е причина на италианска територия да пристигат повече кандидати за убежище спрямо други страни от ЕС.
Мелони за пореден път даде да се разбере, че според нея на първо място трябва да се попречи на хората да идват в Европа. Тя иска споразумения със страните на произход на мигрантите, които да гарантират, че те няма да предприемат пътуването към Европа.
В ролята си на председател на Г-7 тази година, Италия иска да се съсредоточи върху миграцията и Африка.

c