Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Мексиканският президент призова за промени при издаването на американски визи за някои мигранти, пребиваващи в САЩ

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви днес по време на пресконфереция, че е поискал от американските власти да издадат визи на поне 10 милиона испаноговорящи мигранти, които са работили повече от 10 години в САЩ. Тези призиви бяха отправени на фона на информациите в медиите, че 32 похитени мигранти са били спасени, предаде Ройтерс.
Лопес Обрадор също така заяви, че е призовал американските власти да отпуснат 20 милиарда долара за план за сътрудничество, който да помогне на други държави от Латинска Америка да овладеят миграцията. 
През уикенда, в навечерието на Нова година, автобус с мигранти бе отвлечен в североизточната част на Мексико. Въоръжените похитители имали за цел да изнудват мигрантите и техни роднини, живеещи в САЩ.
Автобусът, който е превозвал общо 36 души, е бил спрян от пет автомобила в близост до северния град Рейноса, а мигрантите са били отведени в неизвестна посока, съобщи вестник "Реформа", като се позова на говорителя на службите за сигурност на щата Тамаулипас Хорхе Куеляр.
Мексиканските власти съобщиха днес, че някои от семействата са платили откупи на похитителите, преди групата да бъде спасена в началото на седмицата. Случаят се разследва, за да бъдат открити и подведени под отговорност похитителите, съобщиха официални представители.
"Те са направили снимки и рано сутринта на 31 декември похитителите са се обадили на семействата, за да им поискат откуп. В някои случаи са били извършени депозити, равняващи се на част от изисканите средства", заяви мексиканската министърка на сигурността Роса Исела Родригес на редовна пресконференция.
Мигрантите са били изоставени от похитителите си в близост до град Рейноса. Шестима от мигрантите са от Хондурас, а останалите 26 са венецуелци, като трима от тях имат двойно венецуелско-колумбийско гражданство, съобщиха мексиканските власти.
Търсещите убежище и правозащитниците предупреждават за ескалираща криза с отвличанията в граничния район на Тамаулипас, особено около Рейноса. Някои от мигрантите дори казват, че са били изнудвани от местните мексикански полицаи и федерални власти по пътя си на север към границата, отбелязва Ройтерс.
По време на пресконференцията Лопес Обрадор отхвърли спекулациите, че полицията е била замесена в отвличането, като заяви, че твърдението, което се разпространява в местните медии, има за цел да подкопае работата на силите за сигурност.
През 2023 г. рекорден брой мигранти са преминали през Централна Америка и Мексико, за да достигнат Съединените щати, бягайки от бедността, конфликтите, насилието и политическите кризи в родните си страни. По време на дългото си пътуване те често се сблъскват с трудности и насилие, отбелязва Ройтерс.
Мексиканският президент заяви също така, че по време на срещите си с американски представители е поискал от американските власти да прекратят всички санкции срещу Куба и Венецуела.
 

c