Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Медицинска федерация „Подкрепа“ възразява срещу опитите грижата за 3-годишните деца да се прехвърли към образователното министерство

Чрез кампанията „Ако искате да направите детето си умно, най-напред го направете здраво“ Медицинска федерация (МФ) „Подкрепа“ към КТ „Подкрепа“ възразява срещу опитите грижите за българските деца до 3-годишна възраст „да се прехвърлят“ към Министерство на образованието и науката и да станат част от образователната система. Това се посочва в позиция, публикувана на официалния сайт на синдиката.
„В продължение на десетки години напълно обосновано се е наложил и утвърдил принципният подход, според който при работата с децата през този възрастов период, доминираща роля и значение имат съхраняването и укрепването на физическото и психическото здраве, т.е. насочване на усилията приоритетно към правилното физическо и нервно-психическо развитие на детето“, коментират от МФ „Подкрепа“.
„Не бива да се предприемат необмислени и непремерени стъпки в посока дебалансиране на системата и заличаване на ясленото дело чрез даване на превес на образователния елемент в грижата за децата в ранна детска възраст за сметка на редуциране на дължимата и приоритетна здравна грижа“, считат от организацията. От МФ „Подкрепа“ организират подписка, с която приканват медицинските специалисти по здравни грижи, родителите на деца до 3-годишна възраст, както и всички български граждани да подкрепят с подписа си позицията на Медицинска федерация „Подкрепа“ „срещу предприемането на действия за своеобразно трансформиране на детските ясли в образователни институции“.
През декември Федеративният съвет на МФ „Подкрепа“ поиска оставката на здравния министър. Един от мотивите за това беше „отказ от ясна позиция по проблемите на детско и училищно здравеопазване и липса на категорично становище във връзка с подновените опити на определени лица и свързани с тях НПО-та с неясни мотиви, цели и интереси, насочени към разрушаване на системата на ясленото дело“.

c