Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Майка от Добрич: Не извеждайте новородени на разходка преди първата ваксина за коклюш

"Мили мами с новородени бебета, пазете си децата!", призова Надежда Иванова от Добрич, чийто син е бил с коклюш

"Мили мами с новородени бебета, пазете си децата! Сърцето ми се обръща като гледам днес новините за починалите душици. Не бързайте да ги изкарвате по разходки преди първата им ваксина за коклюш! Не напразно в традиционната култура до 40 ден детето не излиза от къщата и хората, които се допускат до него са само най-близките. Ще има време да излизате. Ще има време да качите гости", това написа в социалната мрежа Надежда Иванова от Добрич.

От поста й в социалната мрежа става ясно, че синът й е боледувал от коклюш след раждането си.

"С Митко преди 11 години минахме през същия кошмар. Никога няма да забравя как звучи коклюшната кашлица. Никога, докато съм жива! И няма да забравя как детето ми увисваше в ръцете ми след всеки пристъп и спираше да диша, а аз се чудех дали ще може да си поеме дъх. Не знам как оцеля. Благодаря на Бог! Защото определено не получихме адекватна лекарска помощ. За 20 дена ми побеля цялата коса. Беше на 34 дни, като се зарази. В нашата болница ни лекува ха за бронхиолит. Едва на 20 ден се сетиха да изпратят проби в София! Всяка кашлица, която продължава по-дълго от 10 дни е опасна.

Моля Ви, ваксинирайте си децата! Образуват се огромни дупки в имунизационния календар. От това страдат всички. Дано и властите вземат мерки!", написа Надежда Иванова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета от града. Първият смъртен случай е от 10, а вторият - от 14 април. Бебетата са постъпили първо в кюстендилската болница, но след като състоянието им за 1-2 дни не се е подобрило, са били транспортирани в столични болници. Там лекарите са направили всичко възможно да ги спасят, но не са успели. Едното бебе е било на 1 месец, второто на месец и 10 дни.

"Те са били в извънимунизационна възраст. Постъпили са с дихателни усложнения и работна диагноза пневмония. Не са имали някаква връзка помежду си, така че няма някакво огнище. От началото на годината в областта имаме 8 случая на заразени с коклюш, от които 5 деца, включително двете починали. Те са от общините Кюстендил, Бобов дол, Дупница и Трекляно. Три от заразените са от села, другите 5 - от градове", допълва д-р Кръстева.

Най-възрастният е около 63 г., който е бил имунизиран като дете и е прекарал леко заболяването. Останалите са били или в много малка възраст, или е започнала схемата за имунизация, но не е завършена.

Едното починало дете е водено при личен лекар и му е бил предписан антибиотик, но след като не се подобрило, е прието в болницата. Второто дете е докарано директно в Спешно отделение от майката. И двете деца са имали кашлица седмица по-рано и вероятно родителите са закъснели при търсенето на помощ.

 

c