Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Лидерката на венецуелската опозиция заяви, че Йорис остава кандидат на коалицията

Корина Йорис остава кандидат на основната опозиционна коалиция за президент на изборите във Венецуела през юли, заяви лидерката на опозицията Мария Корина Мачадо, въпреки че Йорис не успя да се регистрира за участие в надпреварата, предаде Ройтерс.
Коалицията остана без кандидат в надпреварата, след като опозицията не успя да получи достъп до онлайн системата на избирателния орган, за да регистрира 80-годишната Йорис преди изтичането на крайния срок снощи.
Миналата седмица Йорис беше обявена за кандидат на опозицията от Мачадо, която спечели състезанието за номинации на опозицията със значително мнозинство миналата година, за да се изправи срещу действащия президент Николас Мадуро, но й е забранено да заема публични длъжности.
"Нашият кандидат е Корина Йорис", каза Мачадо пред журналисти тази сутрин.
Запитана е дали би обмислила съюз с Мануел Росалес, сегашния губернатор на провинция Сулия, който се регистрира точно преди изтичането на крайния срок в понеделник, Мачадо каза, че взема решения "ден за ден".
Беше предвидимо, че правителството на Мадуро ще ограничи възможностите на опозицията да участва в изборите, каза политическият консултант Пиеро Трепичоне, който добави, че избирателите искат промяна.
Партиите имат срок до 20 април да посочат евентуални заместници на регистрираните кандидати.
Управляващата партия не е коментирала невъзможността на Йорис да се регистрира, но се очаква избирателният съвет да потвърди 13 души, които са се регистрирали за участие в изборите на 28 юли.
Мадуро, 61-годишен бивш шофьор на автобус, успешно се регистрира вчера, за да се бори за второ преизбиране за още един шестгодишен мандат.
Арестите на близки съюзници на Мачадо миналата седмица, както и издаването на заповеди за залавянето на други седем души, предизвикаха международни протести.
САЩ започнаха да налагат отново санкции и предупредиха за изтичането през април на облекченията на петролните санкции, след като през януари беше потвърдена забраната за заемане на публични длъжности от Мачадо, наложена й заради нейната подкрепа за американските санкции и обвиненията в корупция, които тя отрича. 
Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом заяви, че САЩ са дълбоко обезпокоени от факта, че Йорис не може да се регистрира и работи с други членове на международната общност, за да се гарантира, че венецуелците могат да участват в конкурентни избори, в които участват всички.

c