Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Лидерите на прибалтийските държави възхваляват 20-годишната си "формула на успеха" в ЕС

Президентите на Естония - Алар Карис, на Латвия - Едгарс Ринкевичс, и на Литва - Гитанас Науседа, отбелязаха съвместно днес 20-ата годишнина от присъединяването на трите прибалтийски държави към Европейския съюз, предаде ДПА.
"Постигнахме огромен икономически ръст, стабилност и сигурност и в същото време станахме успешен пример за интеграция и преход в Европа", заявиха държавните глави в общо изявление.
Трите страни, които бяха част от Съветския съюз до 1991 г., се присъединиха към ЕС на 1 май 2004 г. заедно с Полша, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Малта и Кипър. Това до днес си остава най-голямото еднократно разширяване на блока, отбелязва ДПА.
"Надписът "Европейски съюз" се появи в паспортите на нашите граждани, отбелязвайки триумфалното ни завръщане на законното ни историческо място като членове на европейското семейство", се казва в изявлението на Карис, Ринкевичс и Науседа.
"Членството ни в ЕС и в НАТО промени из основи геополитическия пейзаж и определи бъдещето на балтийските държави", добавят лидерите.
Преди президентската декларация министър-председателката на Естония Кая Калас подчерта значимостта на членството в ЕС за сигурността на нейната страна след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
"Настоящата ситуация по отношение на сигурността потвърждава тезата, че принадлежността към ЕС гарантира оцеляването на нашата държава и помага за защитата на нашата демокрация", заяви Калас във видеообръщение. "Членството ни в ЕС и в НАТО е основополагащо за нашата безопасност", допълни тя.
Във видеообръщанието си Калас подчерта, че присъединяването на Естония към ЕС е "формула на успеха", която сега дава възможност на нейната държава да помогне на други страни като Украйна по пътя им към ЕС.
Изявление по случай юбилея направи и министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна.
"Принадлежността към европейското семейство даде на Естония сигурността, че тя никога няма да остане сама", каза той, добавяйки, че когато Естония "е излязла от съветския затвор", се е отправила директно по пътя към ЕС. "Защото ние знаехме: благоденствието е сигурност и сигурността е благоденствие", отбеляза Цахкна.
 

c