Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Латвия обеща допълнителна военна помощ и дронове на Украйна

Латвия ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ за отбрана срещу Русия, стана ясно след среща на министър-председателката Евика Силиня с украинския ѝ колега Денис Шмигал, предаде ДПА .
Още през този месец оборудване и технически средства от армията на балтийската страна, член на ЕС и НАТО, ще бъдат предадени на Киев, съобщи тя.
Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, експлозиви и оръжия, транспортни средства, комплекти за лична защита и спомагателно оборудване, уточни Силиня.
Освен това Латвия скоро ще изпрати и първите дронове, всеки на стойност 1 милион евро (1,01 милиона долара), в Украйна, добави министър-председателката.
Силиня съобщи, че украинците вече са тествали безпилотните самолети и са ги признали за годни за бой. Тя каза, че нейното правителство иска да предостави 10 милиона евро за разработването на дронове още тази година.
"Един или повече хора" също могат да бъдат изпратени в Украйна, за да координират по-бързо и по-гъвкаво на място техническите въпроси, свързани с дроновете, допусна латвийската премиерка.
Украйна се бори срещу пълномащабната руска инвазия повече от две години и до голяма степен зависи от западната подкрепа за своето военно оборудване.
С обявяването на новия пакет общата военна помощ, предоставена от Латвия за Киев, ще достигне стойност от 392 милиона евро, каза Силиня.

c