Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Купуват водоочистваща система за диализното отделение на МБАЛ Добрич за над 65 000 лв.

МБАЛ Добрич иска от Общината отпускане на финансови средства за закупуване на апаратура, необходима за лечебното заведение. От здравното заведение искат да закупят водоочистваща система за нуждите на отделението по диализно лечение. Предоставянето на средствата трябва да стане чрез увеличаване на капитала на Община Добрич в „Многопрофилна болница зa активно лечение - Добрич” АД със записване на нови акции. Това трябва да бъде одобрено от Общинския съвет на сесията му на 25 април.

Към момента в МБАЛ Добрич около 70 пациенти са на диализни процедури. За провеждането на адекватна диализа, освен апарат за хемодиализа е необходимо и качествена водоочистваща система. Болницата има такава, която е закупена през 2009 година и е многократно ремонтирана от фирмата-доставчик. След последния ремонт през 2022 година е установено, че системата е морално остаряла и повече не подлежи на ремонт.

МБАЛ Добрич има оферта от фирма за медицинска апаратура за доставката и монтажа на водоочистваща система на стойност 65 380 лв. с ДДС.

Съгласно Закона за лечебните заведения, предоставяните от държавния или общинския бюджет средства за капиталови разходи на държавни лечебни заведения – търговски дружества, и на лечебни заведения - търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, се отразяват като увеличение на капитала им.

c