Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Кулинарен празник, посветен на рибарството, се проведе в шабленското село Езерец

Кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, свързани с рибарската територия и с рибарството, проведе на 4 март народно читалище „Отец Паисий 1901“ в с. Езерец. Събитието бе по проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“.
Празникът започна пред новооткритата сграда в двора на читалището – създадена на проекта. Там фолклорната група на домакините извести започването на празника. Последваха изпълнения на фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев. Специални гости на празника бяха самодейците при НЧ „Будител 1940 г.“ с.Българево – от танцов клуб „Българевци“ и фолклорен певчески клуб „Перуника“.
Събитието беше уважено от кмета на общината Мариян Жечев и заместника му Петър Атанасов, от кметски наместници от съседните села, служители на читалище „Зора 1894“ Шабла, жители на общината, които носят Езерец в сърцето си и други.
В сградата на читалището бе подредена изложба, посветена на местни видове морски обитатели, обитаващи Езерецко езеро и Черно море. Тематично се вписа и представянето на книгата на Емил Тодоров “77 тайни при риболова на морски кефал”.
Част от програмата беше и прожекцията на документалния филм „Голямото черно“.
Емил Тодоров и Благовест Обретенов, които демонстрираха как се почиства, транжира и филетира риба. Майстор Тодоров показа една позабравена рецепта от този край – пържена риба в мазнина без брашно, която след готовност се поставя с млечно-чеснов сос.
Ястията се оценяваха от жури в състав Каро Вичев – председател на читалищното настоятелство в селото, Емил Тодоров и шеф Благовест Обретенов. Те трябваше да оценяват „Бяла черноморска мида с лингуини“, „Черни пресни култивирани миди с ориз“, „Испански картофени кюфтета със скариди и риба хек“, „Консерва риба с паламуд“ , „Кефал с доматен сос“, „Салата сельодка“, „Пълен шаран“, „Плакия“, хайвер и още много рибни блюда, които бяха приготвили участниците в конкурса. Имаше и участници от  Силистра. Грамоти и медали имаше за всички допринесли с труда си този ден да бъде вкусен, емоционален и запомнящ се.

Кулинарният празник завърши с изпълненията на солистката на група „Добруджанка“ Росица Кръстева.

c