Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Кулинарен конкурс за най-вкусни сарми събра десетки деца и възрастни в казанлъшкото село Енина

Гергана Казакова е победителят в кулинарния конкурс за най-вкусни сарми, организират от Народно читалище “Енинче 2022” в казанлъшкото село Енина. Тя спечели оценката на журито с постни зелеви сарми, а кулинарният конкурс, в който участие взеха местни жители, събра десетки посетители пред сградата на кметството.
Сармите са сред любимите ястия на българина и традиционно се приготвят по време на коледните празници, напомни председателят на читалището Мария Игнатова. Те са познати по цял свят и представляват завит с листа пълнеж от ориз със зеленчуци или с кълцано или мляно месо, приготвено по различен начин, най-често се използват лозови и зелеви листа, но нерядко се правят и с листа от лапад или липа. Освен у нас, сармите са традиционно ястие и в Гърция, Румъния, Сърбия, обясни тя. 
Конкурсът се организира от НЧ "Енинче 2022" за втора поредна година и е една от инициативите, която цели съхраняване на традициите и предаването им от поколение на поколение, коментираха за БТА от културния институт. От там допълниха, че предстоят още множество инициативи и изразиха радостта си, че в тях се включват много деца и млади хора. 
 

c