Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

"Кралско лято в Балчик" припомни за любовта на кралица Мария към красивите дрехи и модата

Три изложби в културния център „Двореца“ в Балчик бяха посветени на стогодишнината от построяването на лятната резиденция на кралицата

Три последователни изложби осъществи в културния център „Двореца“ в Балчик румънската асоциация „ДАР“. Те са обединени смислово и тематично и създадени с цел да се отбележи подобаващо стогодишнината от построяването на лятната резиденция на кралица Мария Единбургска.

Всяка от тези изложби се превърна в празник за очите и душата и повод за по-задълбочено опознаване и преосмисляне на духовния свят, индивидуалността, личните интереси и творческите занимания на кралицата.

За финал Асоциацията, в сътрудничество с Националния университет по изкуствата в Букурещ в лицето на професор Унда Поп и с Ана Станчиу от Националния театрален университет, представиха уникален спектакъл. Той бе истинска сплав от танц, мултимедия, музика и мода и в него бяха представени три емблематични колекции, вдъхновени от природни стихии като вода и море, както и исторически костюми. „Извънземно сините“ студенти бяха изключително авангардни, провокативни и запомнящи се, а колекцията от бански костюми – забавна и същевременно елегантна.

Без съмнение малката русалка спечели най-много усмивки и желания за обща снимка. Кратките видео филми, създадени от студентите, впечатлиха всички присъстващи с изящество и морскосиня красота.

Огромната заслуга за реализацията на този мащабен проект е на семейство Александра и Кристиян Брутару, които стоят в основата на DAR Development и чиито огромни усилия и несъмнен професионализъм допринесоха за отпразнуването на 100-годишнината на Двореца в Балчик по един изключителен и запомнящ се начин.

На тържественото откриване на заключителната изложба Жени Михайлова, директор на КЦ „Двореца“, връчи на професор Александра Брутару пластика на Красимир Яков и грамота с пожелание асоциация ДАР да бъде все така успешна, популярна и креативна, а общите ни идеи да продължават да се превръщат в реалност. Всички събития, част от дните на румънската култура и посветени на тази специална годишнина, се реализират като част от Фестивалната програма на Двореца „InThePalace“.

c