Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Конгресът на Перу отхвърли опита за импийчмънт на президентката във връзка със скандала с часовници "Ролекс"

Конгресът на Перу днес отхвърли две предложения за официално обсъждане на стартирането на процедура по импийчмънт на президентката Дина Болуарте, срещу която се води разследване за притежание на скъпи бижута, включително луксозни часовници "Ролекс" (Rolex), предаде Ройтерс.
Срещу Болуарте, която встъпи в длъжност през 2022 г. като шести президент на Перу в рамките на само шест години, се води разследване за предполагаемо незаконно обогатяване чрез неправомерно придобиване на часовници "Ролекс" от висок клас. Тя отрича да е извършила нещо нередно.
Конгресът вчера подкрепи новия списък с министри на правителството на гласуването на вот на доверие към кабинета. Близо една трета от министрите подадоха оставка по-рано тази седмица, след като през уикенда в резиденцията на Болуарте беше извършен обиск.
Днес депутатите отхвърлиха две отделни предложения за обсъждане на темата за импийчмънт.
Политическата обстановка в Перу е силно поляризирана и конституцията на страната позволява импийчмънт на президенти за "морална неспособност" - субективна мярка, която беше използвана за импийчмънт на няколко бивши лидери, посочва Ройтерс.
Одобряването на започването на процедурата по импийчмънт бе малко вероятен сценарий, тъй като консервативните и десните депутати бяха сигнализирали, че подкрепят президентката, заявявайки, че се стремят да избегнат голяма криза.
През последните три десетилетия почти всички високопоставени служители или бивши перуански президенти са били разследвани от прокурори или са били замесени в дела за корупция, отбелязва Ройтерс. Това важи и за предшественика на Болуарте Педро Кастильо, срещу който през декември 2022 г. беше задействана процедура по импийчмънт заради опит да разпусне Конгреса, а по-късно той беше вкаран и в затвора.

c