Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Кои са били най-търсените заглавия в библиотеката в Добрич през 2023 г.?

Фондът на библиотеката към 31 декември м.г. е 362 951 тома, като новонабавените са 4 376 тома литература

През изминалата 2023 г. Регионална библиотека „Дора Габе“ продължи да работи за привличане на нови читатели, за стимулиране на четенето, приобщаване на децата от най-ранна възраст към света на книгите, дигитализация на краеведски документи, успешно реализиране на текущи проекти и програми, разработване на нови инициативи, съобщават от културната институция в отчета си за дейността през 2023 година.

Фондът на библиотеката към 31. 12. 2023 г. е 362 951 тома, като новонабавените са 4 376 тома литература. Библиотеката кандидатства и получи одобрение в размер на 16 748 лв. в конкурсна сесия по Програма на Министерство на културата, като са закупени 906 тома. Библиотеката защити и нов проект към Министерството на културата за 12 500 лв., с които са закупени над 600 тома художествена и отраслова литература за деца и възрастни.

През месец ноември се състоя поредния Благотворителен маратон Чрез спорт към зание IV, организиран от Николай Георгиев и Александър Тодоров от Фондация ЧРЕЗ СПОРТ КЪМ ЗНАНИЕ. В изданието на маратона участваха 414 граждани на различна възраст, а със събраните 5 878 лева бяха закупени 280 тома отраслова и художествена литература за малките и големи читателите на библиотеката.

Библиотеката отчита през 2023 г. повишени показатели на регистрираните ползватели – 3 945 /при 3 469 за 2022 г./, като регистрираните деца до 14 г. са 2 185 при 1 830 през 2022 г., а възрастните читатели са 1 760 при 1 639 за 2022 г.

Посещенията в библиотеката /заемни за дома и читални/ са увеличени със 17 000 спрямо предходната година. Регистрирани са общо 70 142 посещения при 53 140 за 2022 г.

За привличане на нови публики библиотеката предлага и дистанционни услуги, които пестят време и средства, а освен преглед за налични библиотечни документи през Интернет каталога, все повече ползватели се обслужват онлайн посредством Модул "Моята библиотека” /MyLibrary.

Най-търсените заглавия от читателите на сектор Книгозаемане и Изкуство са „Атлас. Историята на Татко Солт“ на Лусинда Райли, световният бестселър „Славея“ на Кристин Хана, красивата ромaнатична история на Ел.Кенеди „Сделката“, романите „Планината помежду ни“, „Вода от сърцето ми“ и „Когато щурците плачат“ на Чарлс Мартин, трилърът „Холи“ на Стивън Кинг, бестселърите „Пациент 488“ на Никола Бьогле и „Оризовата майка“ на Рани Маника, автобиографията на принц Хари „Резервният“ и др.

От произведенията на българските автори интерес представляваха романите „Глина“ и „Сърце“ на Виктория Бешлийска, „Времеубежище“ на Георги Господинов, „Истории от ръчния багаж“ на журналиста Георги Милков, новият роман „Рана“ на Захари Карабашлиев, вторият роман на Георги Бърдаров „Absolvo te“, публикуваният първо в САЩ дебютен роман на Даниела Петрова „Дъщерята на майка ѝ“ и др.

Освен към художествената литература, включително бибиграфични и автобиографични книги, през 2023 година читателите на библиотеката проявяват интерес към приложна психология, книги за емоционална интелигентност, литература, свързана със здравето и природосъобразния начин на живот, от области като география, история, спорт, бизнес и управление.

През изминалата година в сектор Работа с деца най-търсени са книгите от поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, както и историите за „Лошите момчета“ на Аарон Блейби. Сред предпочитаните автори от децата бяха Дейвид Уолямс, Рик Риърдън, Катя Антонова, Евгения Войнова, Джулия Доналдсън и др. Голям интерес предизвикаха книгите на известните български влогъри – Анди студио, Светът на Ванката и Айде БГ. Най-четени заглавия в сектора са „Мортина“, с автор Барбара Кантини, „ 13-етажната къща на дърво“ на Анди Грифитс, „Заек и мечка“ на Джулиан Гоф, „Барбароните“ на Анет Тизон, Хари Потър на Джоан Роулинг. Също така книгите от популярните компютърни игри „Форнайт“ и „Майнкрафт“, както и комиксите от колекцията за графични романи „Марвел“ и книги-игри. От препоръчителната учебна литература най-четени си остават „Пипи Дългото чорапче“, „Под игото“, „Приказки по телефона“, „Том Сойер“, „Похитителят на мълнии“ и „Матилда“. От научно-популярната литература най-често заемани са енциклопедиите за космоса, океаните, динозаврите и човешкото тяло, а най-малките читатели на сектора предпочитаха занимания с озвучените и панорамни книжки, с подвижни елементи и капачета, цветни, атрактивни, красиво илюстрирани издания за деца.

 

c