Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Коалиция ПП-ДБ откри предизборната си кампания в Добрич, разчита на два мандата

Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” представи своите приоритети за страната и областта на пресконференция в пресклуба на БТА в Добрич. В пресконференцията участваха водачът на кандидатската листа Ивайло Мирчев и кандидат-народните представители Йорданка Костадинова, адв. Асен Атанасов, арх. Надежда Пампорова и д-р Евгени Чобанов.

Ивайло Мирчев представи приоритетите на коалицията в национален и местен план. Националните приоритети по никакъв начин не се различават от приоритетите на коалиционните партньори по време на втория и третия мандат в 48-ото Народно събрание, а именно влизането на страната в Еврозоната, плана за възстановяване, влизането в Шенген, което се е оказало изключително голямо предизвикателство за България, конституционната реформа и модернизацията на армията. Пет много прости стъпки, които дават възможност за излъчване на правителство и в рамките на година-година и половина да бъдат решени.

По отношение на град Добрич Ивайло Мирчев каза, че е трудно да се определят няколко най-важни приоритети от всичките проблеми, които стоят пред областта.

На първо място, той счита, че е едно от най-важните неща, е осигуряването на нови работни места. – “Много политици са го казали по много начини. Ние имаме малко опит, за съжаление, горчив, специално в Добрич в това отношение, но тази върволица, която всеки ден пътува за Варна, трябва да направим така, че да се върне в обратната посока. От години това се е случило в някои големи български градове”. Като примери водачът на листата посочи това, че голяма част от Габрово пътува към Севлиево, както и голяма част от Велико Търново пътува в същата посока, а не обратното. Това, според него означава, че може се случи и тук, стига да има добро управление и взаимодействие на местната власт с изпълнителната. Той посочи, че от коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” вярват, че това могат да го направят.

На следващо място Мирчев постави здравеопазването. Той определи темата, като изключително смислена и посочи отзивите, които чува в момента за огромни проблеми и стачките, които бяха. В Тази връзка от коалицията възнамеряват да направят конкретни стъпки.

 Третият важен приоритет е дострояването на магистрала Хемус. Особено в частта стартиране на новата магистрала Черно море. За съжаление тя трудно може да стане в много кратки срокове, но пък Хемус може да бъде завършена наистина бързо и може да направим всичко възможно, за да катализираме този процес, посочи Ивайло Мирчев.

На последно място, но не и по важност, водачът на листата постави проблема с водата в цялата област. Сега от коалицията имаме претенцията да се изготви конкретен план и много бързо да се реши проблемът за цялата област, тъй като извън инвестицията в инфраструктура, която е безспорна, на първи етап трябва просто да се увеличи налягането, пускайки помпите постоянно, каза Мирчев.

Ивайло Мирчев, роден в Добрич, от доста време не живее в града, което не означава, че сърцето му не е тук и винаги е било тук., започна своето представяне водачът. “Занимавам се с IT. Имам две компании, работя изцяло в чужбина, което позволява една много добра гъвкавост в този бизнес и липса на каквито и да са зависимости в България, тогава, когато има много бизнеси, които разчитат на обществени поръчки”, каза той.

Водачът на кандидатската листа на КП “Продължаваме промяната – Демократична България” представи и листата в 8 Многомандатен избирателен район Добрич.

Вторият в листата за народни представители на коалицията в Добрич е Йорданка Костадинова. По професия тя е фармацевт, по образование е завършила здравен мениджмънт и медико социални грижи. В 47-ото и 48-ото Народно събрание работи по каузата с инвитро и асистираната репродукция. Като майка на три деца не може да си представи, че ще има семейства, които няма да могат да имат собствена рожба. Затова подтиква да бъде написана наредба 28, която е била свалена преди две години.  “Следващата стъпка е да покажем на хората, че има как – в 49-ото Народно събрание фондът за асистирана репродукция да бъде увеличен с още 5 милиона, с което ще даде възможност на всички семейства, които имат нужда, да имат собствено дете, да се възползват от този фонд. Дори семействата, които имат нужда от донорски материал. Няма значение кой къде е роден, а какво носи в сърцето си. Аз нося Добрич”, каза вторият представител в листата.

През последните 12 години тя работи на територията на Добрич в сферата на здравеопазването и мисли да продължи да го прави и занапред.

Галина Събева е родена и израснала в Добрич. По професия и призвание е медицинска сестра. Тя посочва, че това призвание, защото това е професията, която винаги е мечтала да упражнява, и упражнява с огромно удоволствие и любов. – “Моят приоритет също е здравеопазването. Има как да се случат нещата, тъй като много пари се наливат в медицината, но нямаме качествено здравеопазване, нямаме реализация на младите специалисти, но ние знаем как да го направим”, посочи тя.

Асен Атанасов е адвокат по професия и юрист по образование. Той посочва, че каквито и местни приоритети да имат, те са свързани с това как управляват и как осъществяват контрола. – “В тази връзка, дори и да направим най-хубавия път, ако той вместо 24 см е 12 см асфалтово покритие, след 6 месеца или една година ще трябва да правим основен ремонт. Така че линията, която преследва “Продължаваме промяната – Демократична България” е именно в това да върне доверието в институциите и да създаде онази капка и доза справедливост у всеки един от гражданите, като вяра и отношение към държавата, ще бъде продължено в тази кампания и в този парламент. Ние няма да се откажем от целите, които преследваме. Листата ни го доказва и пожелавам успех”, каза адв. Асен Атанасов.

Надежда Пампорова е архитект по образование и призвание и смята, че обществената инфраструктура и благоустрояването са огледалото на обществото. Ако те не са в добро състояние, създават усещането за бедност и неудовлетвореност, посочва архитект Пампорова. – “Прави впечатление, че в Народното събрание отдавна не е имало архитект. Аз искрено се надявам да мога да защитя именно законодателството, което да направи по-възможно и по-приоритетно обръщането на внимание на градовете и на обществената среда. Това е изключително свързано и с образованието дотолкова, доколкото поведението на обществото е силно свързано със състоянието на обществените площи”, каза тя.

Д-р Евгени Чобанов е общопрактикуващ лекар и управител на „Медицински център 1 Каварна“ ЕООД. Той посочва, че за него е огромно щастие да е в една листа с водач Ивайло Мирчев и с всички, доказали себе си хора в листата, защото демократичните общности, не само в Добрич, имаха нужда от едно такова обединение, което най-после да заяви общи цели и посоки, а те с годините са се оформили в център съдебна реформа, каза д-р Чобанов.

Д-р Чобанов посочи, че съдебната реформа фокусира всички проблеми. Здравеопазването, в което би могъл да помогне най-много, има безкрайни проблеми, въпреки повишаваните и разходи, и приходи многократно през годините, качеството на здравеопазването далеч не е това, което трябва да бъде и се обещава, че ще бъде. – “Всички виждаме проблемите – от най-ниско ниво до най-високо, но всичко това изисква работа със законодателни промени, вкл. Закона за лечебните заведения и всички под него, за да се стигне до нещо ефективно”, каза д-р Чобанов.

Ивайло Мирчев – “Заявката и причината да влезем в това коалиционно обединение е ПП и ДБ да бъдат с първи резултат на тези избори. Това ще ни позволи да направим силно реформаторско управление и да получим първи мандат  - нещо, което е изключително важно за състава на самия кабинет и за характера на  самото правителство. От там нататък можем да разсъждаваме за перспективата от една или година и половина, за да може с конкретни стъпки България въобще да влезе в друга орбита – влизане в еврозоната, в Шенген, имаме да вземаме 10 милиарда от плана за възстановяване, които сега не можем да вземем. “Заявката за Добрич е същата – да сме първи. Надяваме се и мислим, че е реалистично ПП и ДБ да имат два мандата в Добрич. Ще направим всичко по силите си това да стане. При нас има много сериозна битка с преференции. Ние сме изключително отворени към това.  При другите партии този демократичен принцип не присъства. Надяваме се всеки от нас и всеки от гражданите на Добрич да си хареса по някой от листата и да го подкрепи инвидидуално. ние даваме възможност точно за това - нека всеки да подкрепи този, когото харесва, и се надяваме и мислим, че е реалистично, че можем да имаме два мандата” каза водачът на листата.

Ивайло Мирчев посочи, че опасенията му, свързани с хартиената бюлетина са огромни. Включително и свързани с мнозинството, което в момента е в ЦИК. Точно затова от ДБ създават платформата „Ти броиш“. Вече има над 3000 нови доброволци, които са записани само за последните 20 дни. “Нашите доброволци не са членове на секционни избирателни комисии, а хора, които искат да пазят честността на вота“, каза Мирчев. Анализите са показали, че Добрич е областта с най-много рискови секции в страната. Очевидно става въпрос за най-много секции с контролиран, корпоративен и купен вот, каза Ивайло Мирчев. Той се надява това да се промени, благодарение на доброволците, които в Добрич вече са над 50.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c