Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Книгата "Тук живее Йожи“ на Надежда Радулова ще има представяне в Националната библиотека

Сборникът с разкази „Тук живее Йожи“ на Надежда Радулова ще има представяне в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието е на 23 януари, съобщават организаторите.
„От история в история Йожи ни води през езиците и световете от късния соц на 70-те през шемета на 90-те до надвисващото антиутопично бъдеще, чиито катастрофи вече ни поглъщат, докато зяпаме в смартфоните си“, пише по повод книгата литературният критик Биляна Курташева. 
По думите ѝ голямата тема на Надежда Радулова е размагьосването на света и езика, инерцията на живота и как да продължаваме да го живеем с широко отворени очи, без да предаваме детето в нас и до нас.
„В „Тук живее Йожи“ историите са споени една за друга с лепило със златен прах. И това е златният прах от приказките на детството, който може утешително да заглажда режещите пукнатини на човешките болки – някогашни, днешни, бъдещи… И може да опази сърцето цяло, докато то, като авиатор в блестящ самолет, се рее сред безкрайните кръгове на паметта, за да търси своя дом", посочва д-р Гергина Кръстева.
Надежда Радулова е доктор по сравнително литературознание (СУ „Св. Климент Охридски). Пише, редактира, превежда поезия и проза от английски език, преподава. Авторка е на шест стихосбирки, на книгата за деца „Чудна азбука“ и на изследването „Литературни палимпсести: Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева".
Радулова е носителка на наградите за поезия „Иван Николов“ и „Николай Кънчев“, както и на наградата за литературен превод на Съюза на преводачите в България и наградата за превод от английски език „Кръстан Дянков“.  
Стихотворения и разкази на Надежда Радулова са превеждани на над 10 европейски езика./ГН

c