Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Кметовете на общините в Монтанско издадоха заповеди с мерки срещу разпространението на инфлуенца при птиците

Кметовете на 11-те общини от област Монтана издадоха заповеди за въвеждане на превантивни мерки срещу разпространението на инфлуенца при птиците или т.нар. птичи грип, съобщи за БТА областният управител на Монтана Ивайло Антонов.
Решението е взето след заседание на епизоотичната комисия в Областната управа в Монтана.  Срещата се проведе във връзка с възникналите огнища на птичи грип в страната и издадената от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински заповед с мерки за спиране на разпространението на заразата.
С тези заповеди се налагат забрани за провеждането на пазари за продажба на птици и тяхното транспортиране. Забранява се свободното пускане на домашни птици по улиците и на обществени места. Те трябва да бъдат отглеждани в ограждения, които не позволяват контакт с други диви представители. Пернатите от различни видове трябва да се отглеждат поотделно, а при увеличаване на смъртността на птици в дадено стопанство - незабавно да се уведомяват местните ветеринарни лекари. В случай на вече установено огнище в обекта не трябва да се отглеждат животни поне 21 дни, с цел почистване и дезинфекция.
На полицията е възложен контролът по спазване на ограниченията.
До момента няма регистрирано огнище на птичи грип в област Монтана, уточни за БТА Ивайло Антонов.

c