Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Китай и тайванската опозиция предупредиха, че кандидатът на управляващата в Тайван партия е заплаха за мира

Китай и най-голямата опозиционна партия в Тайван Националистическата партия (Гоминдан), предупредиха, че кандидатът за президент на управляващата острова Демократична прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те може да представлява заплаха за мира, ако спечели изборите този уикенд, предадоха Ройтерс и Франс прес.
В събота в Тайван ще се проведат ключови президентски и парламентарни избори, които се наблюдават отблизо в международен план на фона на геополитическото напрежение. Пекин смята Тайван за своя територия, с което тайванското правителство не е съгласно.
Китай не е посочвал публично предпочитан кандидат, нито е уточнил какъв избор би смятал за правилен, но представя изборите в Тайван като избор между войната и мира.
Китай и Гоминдана определиха Лай, от Демократичната прогресивна партия, като опасен привърженик на официалната независимост на острова. Лай многократно е предлагал преговори на Китай, но е получавал отказ. Той твърди, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще.
В изявление на китайската Служба по въпросите на Тайван се казва, че Лай е "упорит радетел за независимостта на Тайван" и че ако дойде на власт, ще продължи да насърчава сепаратистките дейности. "Искрено се надяваме мнозинството от тайванските сънародници да осъзнаят изключителната вреда от линията на ДПН за "независимост на Тайван" и изключителната опасност от това Лай Чинг-те да предизвика конфронтация и конфликт около протока и да направят правилния избор на кръстопътя на отношенията", заяви то.
Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и през последните четири години засили военната си дейност около острова, като редовно изпраща военни самолети и кораби в Тайванския проток. Националистическата партия по традиция подкрепя по-тесните връзки с Китай, но отрича да е пропекински настроена. Тя също порица Лай като привърженик на независимостта.
В изказване пред чуждестранни репортери в побратимения на Тайпе град Нов Тайпе кандидатът за вицепрезидент на Гоминдана Джау Шоу-конг заяви, че ако Лай спечели, напрежението най-вероятно ще нарасне още преди 20 май, когато президентката Цай Ингвен ще предаде властта на своя наследник.
"Цай Ингвен е по-сдържана, не крещи всеки ден "Аз съм за независимостта на Тайван", а Тайванският проток вече е толкова напрегнат. Ако Лай Чинг-те спечели, смятате ли, че ситуацията в пролива ще бъде по-добра, отколкото е сега?" 
Във вторник Лай заяви, че ако бъде избран, ще запази статуквото и ще се стреми към мир чрез сила, като остава отворен за взаимодействие с Пекин, с предварително условия за равнопоставени отношения.
Позовавайки се на коментарите на Лай, китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че независимостта на Тайван е "несъвместима с мира". 
Лай заяви, че не иска да променя официалното име на Тайван - Република Китай.
Републиканското правителство бяга на острова през 1949 г., след като губи гражданска война с комунистите на Мао Цзедун, които създават Китайската народна република. ДПП представя Гоминдана и неговия кандидат за президент Хоу Юи като подставени лица на Пекин.
Хоу, седнал до Чжоу, заяви, че няма да обсъжда въпроса за "обединение" с Китай по време на мандата си, ако бъде избран, като същевременно ще запази статуквото и ще насърчи връзките с Пекин, но също така ще се противопостави на модела на автономия "една държава, две системи", който китайските власти предлагат на острова. 
"Твърдо подкрепям демократичната и свободна система на Тайван; това е средният път, по който Тайван трябва да поеме", каза Хоу, като обеща да осигури силна отбрана, която да накара Китай да се замисли, ако обмисля нападение. "Когато Тайванският проток е стабилен, Тайван е в безопасност и светът може да бъде спокоен", подчерта той.
Освен това Хоу обеща, че няма се "продаде" на Пекин и ще поддържа силни връзки със САЩ, които определи като "верен съюзник" на острова.

c