Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Кибератака срещу индонезийския център за данни е нарушила функционирането на много услуги в страната

Индонезийският министър на комуникациите и информационните технологии заяви, че хакер е извършил атака срещу Индонезийския център за данни и е засегнал по този начин имиграционните проверки на летищата, като е поискал откуп от 8 милиона долара, съобщи Ройтерс.
Миналата седмица атаката наруши нормалната работа на няколко услуги, най-вече на работата на летищата, където се образуваха дълги опашки на имиграционните гишета. Въпреки това автоматичните машини за издаване на паспорти вече работят нормално, заявиха от министерството на комуникациите.
Министър Буди Арие Сетиади заяви, че киберпиратите са използвали нов вариант на съществуващ зловреден софтуер. Киберпрестъпната група "Локбит" е известна с това, че използва зловреден софтуер (рансъмуер), за да изнудва жертвите си.
"Сега се фокусираме върху възстановяването на услугите на засегнатия Национален център за данни", каза Буди. Той не даде информация за това дали е бил платен откуп. Софтуерът за откупи работи, като криптира данните на жертвите. Хакерите могат да предложат решение в замяна на плащания, които обикновено се извършват в криптовалута и могат да достигнат стотици хиляди или дори милиони долари. Ако жертвата окаже съпротива, хакерите могат да заплашат с изтичане или изтриване на поверителни данни, за да окажат натиск върху лицето или организацията.
Миналата година медии съобщиха, че данни за сметките на 15 милиона клиенти на най-големия ислямски кредитор в страната са били публикувани онлайн. Банката не потвърди, че данните ѝ са изтекли. През 2022 г. централната банка на Индонезия беше атакувана със софтуер за откуп, но заяви, че атаката не е засегнала обществените ѝ услуги. През 2021 г. недостатък в ковид приложението на министерството на здравеопазването разкри личните данни и здравния статус на 1,3 милиона души.

c