Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

КЕВР утвърди окончателните цени на тока от 1 юли т.г., средното увеличение е с 1,77%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение за цените в сектор „Електроенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2024 г. за следващия едногодишен ценови период до 30 юни 2025 г., съобщиха от регулатора.  
След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,77%, се посочва в съобщението. 
За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.   
С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Определянето им за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77%. Увеличението винаги е било по-високо - през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 - 4,3%, посочват от КЕВР.  
Средната промяна на цената на електроенергията с 1,77% е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващия едногодишен период, се отбелязва още в съобщението.
Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане, на което бяха поканени всички заинтересовани страни, посочват от КЕВР.
Решението на КЕВР за цените от 1 юли 2024 г. в сектор „Електроенергетика“ е публикувано на сайта на регулатора.

c